Artikel

Gepubliceerd op: 04 april 2023

5 redenen waarom rustdagen belangrijk zijn

Rustdagen, je hebt er vast wel eens van gehoord als je veel sport. Ze zijn net zo belangrijk als de dagen waarop je een intensieve workout doet. Maar wat doet een rustdag eigenlijk met je en waarom is het zo belangrijk? Wat kan je doen op een actieve rustdag? In dit artikel vertellen we je er alles over. Let’s go!

Fitter door rustdagen

Rustdagen helpen om je sportdoelen te bereiken. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen van een workout. Uiteindelijk zal je dus fitter worden door af en toe een rustdag in te lassen. Wij geven je 5 redenen waarom rustdagen belangrijk zijn.

1. Je spieren moeten herstellen

Rustdagen zorgen ervoor dat je lichaam herstelt van de workout van de dag ervoor. Tijdens het sporten ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in je spieren. Door een dag rustiger aan te doen, vult het lichaam deze scheurtjes op waardoor je spieren groeien. Zo word je sterker en fitter!

2. Je energieniveau aanvullen

Je spieren zijn ook de opslag voor energie in je lichaam. Glycogeen is de naam van deze opgeslagen energie. Sporten verbruikt de energie in je spieren. Heb je al eens geprobeerd trap te lopen na ‘leg day'? Je staat soms zelfs te trillen op je benen! Je spieren zijn moe. Door rust te nemen kunnen de spieren de energie weer aanvullen.

3. Blessures voorkomen

Alhoewel sporten super gezond is, is té veel sporten ook niet goed. Je wil uiteraard geen blessures oplopen. Door overtraining kan dit wel gebeuren. Nog een reden voor rustdagen!

4. Vermoeidheid voorkomen

Sporten geeft energie, maar kost natuurlijk ook energie. Sport je zoveel dat het vermoeiend wordt? Dan gaat het waarschijnlijk invloed hebben op andere vlakken van je leven. Zo kan je last hebben van de vermoeidheid op je werk of thuis. Wist je dat het lastiger is om juiste beslissingen te maken als je moe bent? Luister dus goed naar je lichaam en waar je behoefte aan hebt!

5. Je motivatie behouden

Sporten is niet alleen gezond, maar ook heel leuk! Probeer echter een ritme te vinden die je motiveert voor de lange termijn, want alles wat je té vaak doet is moeilijker om vol te houden.

Wat doe je wel op een rustdag?

Nu je weet waarom het belangrijk is om rustdagen in te lassen, wil je natuurlijk ook weten wat je dan wél mag doen op een rustdag. Je hoeft namelijk echt niet de hele dag op de bank te zitten. Een rustdag helpt je pas echt fitter worden als je wel in beweging komt. Ook wel een actieve rustdag genoemd, waarop je een ‘low-intensity’ training doet. Rustige trainingen zorgen ervoor dat je stofwisseling versnelt blijft én het is goed voor je humeur. Je maakt namelijk gelukstofjes aan! Dit kan je doen op een actieve rustdag:

Wandelen

Maak een wandeling van ongeveer 30 minuten. Ga bijvoorbeeld lunchwandelen met je collega’s tijdens de pauze, kies voor wandelend vergaderen of ga ’s avonds nog een rondje wandelen om bij te kletsen met een vriend of vriendin.

Fietsen

Schijnt de zon en waait het niet te hard? Een rondje fietsen is altijd een goed idee! Misschien ontdek je nog nieuwe routes. Of ga eens op de fiets naar je werk. Een fijne low intensity training en bovendien ook nog veel rustgevender voor het brein dan filerijden. Moet je wat verder? Dan is een e-bike het overwegen waard!

Rustig zwemmen

Zin in wat anders? Ga voor een duik in het zwembad! Op rustig tempo baantjes trekken werkt ook goed voor een actieve rustdag.

Yoga

Stretchen en rustige yoga is ook fijn voor je spieren om tot rust te komen en te herstellen. Wist je dat er ook yoga studio’s zijn aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland?

Hoeveel rustdagen je per week nodig hebt, hangt af van hoe vaak en hoe intensief je traint. Het is vooral belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Train je intensief met fanatieke fitnessdoelen? Ga dan uit van twee rustdagen per week. Na een rustdag kan je er weer tegenaan!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.