Artikel

Gepubliceerd op: 23 november 2023

Beginnen met hardlopen? Zo pak je dat aan!

Beginnen met hardlopen lijkt niet moeilijk: je trekt een paar hardloopschoenen aan, stapt de voordeur uit en je kunt beginnen! Maar als je het goed aan wilt pakken en het risico op blessures zo laag mogelijk wilt houden, is het wel belangrijk dat je een aantal basisprincipes kent. Daarom geven we je een aantal handige tips voor als je wilt te beginnen met hardlopen!

De essentiële uitrusting

Een van de grote voordelen van hardlopen is dat het erg goedkoop is. Je hebt genoeg aan een basale uitrusting. Investeer wel altijd in goede hardloopschoenen. Slechte schoenen kunnen niet alleen oncomfortabel zijn, maar zelfs het risico op blessures vergroten. Online shoppen is in dit geval vaak ook niet het handigste. Het beste ga je naar een gespecialiseerde winkel waar de verkopers je kunnen helpen met het vinden van de juiste schoenen.

Verder is het fijn om kleding te hebben die goed zit en niet schuurt tijdens het hardlopen, en bij voorkeur reflecteert om de veiligheid te vergroten. Ben je van plan langere afstanden te gaan rennen, zorg dan dat je iets te drinken bij je hebt. Verder vind je het misschien leuk om een muziekje te luisteren en data over je hardloopsessie bij te houden. In dat geval is een telefoonhouder voor om je arm een goed idee, net als oordopjes die goed blijven zitten tijdens het hardlopen.

Maak een plan

Veel mensen beginnen met hardlopen omdat ze fitter willen worden of gewicht willen verliezen. Maar er is bijna niemand die alleen op basis van wilskracht regelmatig gaat hardlopen. Maak daarom een plan, zodat je weet op welke manier je van hardlopen een nieuwe gewoonte maakt. Bedenk hoe vaak je wilt rennen, op welke dagen en op welk tijdstip en zorg dat je je daaraan houdt. Doe dat een paar weken achter elkaar, om zo een nieuwe gewoonte te creëren.

Begin voorzichtig

Het grootste risico als je wilt beginnen met hardlopen, is dat je te hard van start gaat. Daarom adviseert Steven Blair, een sportwetenschapper aan de universiteit van South Carolina in de Verenigde Staten, om eerst maar eens te beginnen met stevig wandelen. Dat geldt vooral als je nog nooit of heel lang geleden voor het laatst serieus hebt gesport of bewogen. Door eerst maar eens 2 tot 3 uur per week stevig te wandelen, bouw je een mooie basisconditie op en voorkom je blessures.

Goede voeding

Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig als je gaat sporten. Een goede richtlijn qua hoeveelheid eten voor en na je training, is je gebalde vuist. Dat is dus geen hele maaltijd. Een boterham met pindakaas bijvoorbeeld: eet de helft ervan een uur voordat je wilt beginnen met hardlopen, en de andere helft binnen een kwartier nadat je terug bent. Let er wel op dat zo’n boterham geen alternatief is voor je normale maaltijden, dus blijf gewoon ontbijten, lunchen en dineren.

Opwarmen en afkoelen

Tot slot nog twee ontzettend belangrijke hardlooptips voor beginners: zorg voor een goede warming-up en cooling-down. Zo voorkom je ongemakken en blessures, zodat je je nieuwe hardlooproutine ook écht vast kunt houden. Ga je liever niet alleen aan de slag, dan is er vast een leuke hardloopgroep te vinden! Zo kan je via Bedrijfsfitness Nederland sporten met korting bij We Run The City, waar je in een loopgroep werkt aan je persoonlijke doel. 

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.