Artikel

Gepubliceerd op: 05 december 2023

Conditie opbouwen? Zo doe je dat!

Is jouw conditie niet om over naar huis te schrijven, en wil je er graag iets aan doen? Weet je dat er iets moet gebeuren om je uithoudingsvermogen te verbeteren, maar weet je niet waar te beginnen? Geen probleem, met onze toegankelijke tips begin je zo aan het opbouwen van je conditie!

Wat is conditie?

Conditie, uithoudingsvermogen, fitheid. Allemaal termen die je regelmatig tegenkomt als het over conditie opbouwen gaat. Maar wat is conditie nu eigenlijk? Bij conditie gaat het over je fysieke fitheid. Een goede conditie zorgt ervoor dat we optimaal kunnen presteren. Als je een goede conditie hebt, voel je je bovendien vaak ook goed en zie je er gezond uit.

Je conditie gaat vooral over je lichaam, en het functioneren van je hart, longen en spieren. Tegelijkertijd heeft fysieke fitheid, of een goede conditie, ook invloed op je geest: als je fit bent, presteer je ook op mentaal vlak beter.

Uithoudingsvermogen wordt ook vaak als term gebruikt als het over conditie gaat, maar eigenlijk gaat dat meer over het langer volhouden van een bepaalde inspanning.

Wanneer is je conditie goed (of slecht)?

Als je vaak ziek bent of slecht herstelt van infecties of ontstekingen, dan kan het zijn dat je conditie slecht is. Maar dat is niet met zekerheid te zeggen, want er kunnen ook andere oorzaken zijn. Waar je wel aan merkt of je conditie goed is of niet, is of je in het dagelijks leven tegen belemmeringen aanloopt.

Raak je helemaal buiten adem bij het traplopen of kost een rustig fietsritje je al enorm veel moeite? Dan kan het zijn dat je conditie niet goed is. Als je niet in de buurt komt van de hoeveelheid beweging die voorgeschreven staat in de beweegrichtlijnen, kan dat ook een teken aan de wand zijn.

Tips om je conditie te verbeteren

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om conditie op te bouwen. Ga aan de slag met onze tips, en voordat je het weet pak je de trap alsof het niks is. Het is belangrijk om te beginnen op een niveau dat bij je past, zodat je niet gedemotiveerd raakt.

Begin met een warming-up

Hardlopen en wielrennen zijn populaire manieren om conditie op te bouwen: het is laagdrempelig en niet moeilijk. Wel is het belangrijk om voor elke sportsessie die je inplant een goede warming-up te doen om blessures te voorkomen.

Wees realistisch

Sport je tot nu toe nooit? Ga dan niet ineens elke dag 4 uur buffelen in de sportschool. Probeer een realistisch schema te bedenken en je daar ook echt aan te houden. Als dat lukt, kun je snel genoeg meer bewegen!

Bewegen zonder sporten

Pak jij de lift in plaats van de trap? Kies dan toch wat vaker voor de trap. Ga je met de auto naar de supermarkt om de hoek? Pak dan eens de fiets of wandel er naartoe. Zo begin je op een hele simpele manier met het opbouwen van je conditie.

Biedt jouw werkgever al bedrijfsfitness aan?

Het kan best fijn zijn om een stok achter de deur te hebben. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een sportmaatje en werk samen aan jullie doelen, of zoek een fijne sportlocatie bij jou in de buurt. Biedt jouw werkgever bedrijfsfitness aan? Dan sport je ook nog eens met korting! Nóg een reden om aan de slag te gaan met je conditie.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.