Oefening

Gepubliceerd op: 22 februari 2019

De voordelen van outdoor gyms

Is jouw werkpauze net te kort om een sportschool te bezoeken? Wijzelf houden het vaak bij een wandeling of een potje tafelvoetbal. Sporten doen we voor of na werktijd, of in het weekend. Maar tóch, die lunchbreak leent zich ook wel voor wat extra beweging... Sinds kort hebben we een oplossing gevonden: we probeerden een outdoor gym! Benieuwd of dit ook wat voor jou is? Lees hier onze ervaringen.

Out of your comfort zone?

Al regelmatig waren we er langsgelopen tijdens onze lunchwandeling, maar nog nooit hadden we de playground betreden. Tijd voor verandering! De outdoor gym bleek een hele goede oplossing om tóch even te sporten in de pauze. Sommige collega's hebben de smaak ondertussen al goed te pakken. Het is misschien even wennen, maar je ontdekt steeds meer mogelijke trainingen die je op zo'n outdoor gym kan doen. En als je samen met een aantal collega’s bent dan is die figuurlijke stap ook niet zo groot meer. Het lenteweer staat bovendien voor de deur; een ideaal moment om te beginnen!

Collega's Gerrit en André testen de outdoor gym vlakbij ons kantoor
Collega's Gerrit en André testen de outdoor gym vlakbij ons kantoor

Trainingstips voor in de outdoor gym

De outdoor gym waar wij ons uitleefden heeft pull up bars, een parallel bar, een monkey bar, pole bars en parcour obstacles zoals muurtjes en blokken. Als je bekend bent met survivaltechnieken of obstacle runs dan kan je ongetwijfeld je lol wel op. Je traint met eigen lichaamsgewicht. Zijn sommige oefeningen nog te zwaar? Vaak zijn er ook lagere stangen. Door onder de stang te hangen met je benen aan de grond en jezelf omhoog te trekken kan je heel goed de pull up leren. Dat geldt ook voor chin ups en push-ups.

Oefen bijvoorbeeld pull ups, toes to bar of chin ups
Oefen bijvoorbeeld pull ups, toes to bar of chin ups

Kijk eens rond in jouw buurt

Outdoor gyms zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Kijk dus eens bij jou in de buurt of je er ook één kan vinden, bijvoorbeeld in een park of een woonwijk. De toestellen zijn weerbestendig en je kan er het gehele jaar door gratis sporten. Je kan kracht- en conditietraining combineren door eerst een rondje te hardlopen. Of je doet er een paar stretch oefeningen. Lijkt het zelfstandig buiten trainen je leuk maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Onderzoek dan eens of er ook trainingen worden gegeven in de outdoor gym. Misschien is er een bootcamp club waarbij je je kan aansluiten. Steeds meer personal trainers geven outdoor lessen.

Verschillende outdoor gyms

Nee, zeker niet iedere outdoor gym is hetzelfde. De fitnessapparatuur kan verschillen afhankelijk van de aard van de parken, de omgeving en de bezoekers. Er kan bijvoorbeeld verschil zitten in apparatuur gericht op krachttraining of eenvoudige fitness- of weerstandstraining.

Nieuwsgierig geworden? We dagen je uit om het eens te proberen. Een workout in de buitenlucht is een fijne afwisseling naast jouw sportschoolabonnement. Succes!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.