Artikel

Gepubliceerd op: 27 december 2022

Diabetes en sporten: het effect op je bloedsuiker

Sporten is gezond voor iedereen, ook als je leeft met diabetes. Mensen die ermee leven weten dat het een lastige combinatie kan zijn. Mensen zonder diabetes weten vaak niet veel over de ziekte. Wist jij dat in veel gevallen diabetes niet wordt veroorzaakt door leefstijl? Tegelijkertijd draagt een gezonde leefstijl wel bij aan het voorkomen van complicaties door de ziekte. Beginnen of doorgaan met sporten is nooit een verkeerd idee! In deze blog lees je wat het effect van sporten op je bloedsuiker is als je met diabetes leeft.

Sporten met diabetes

1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Ongeveer 90% van deze groep heeft diabetes type 2. Andere typen zijn type 1, MODY, LADA en zwangerschapsdiabetes. Elke vorm van diabetes is anders, maar iedereen die met diabetes leeft, krijgt te maken met het onder controle houden van de bloedsuiker. Sommige mensen zijn insulineafhankelijk, anderen gebruiken andere medicijnen en sommige mensen behandelen hun diabetes door aanpassingen in leefstijl. In alle gevallen is een gezonde, actieve levensstijl belangrijk.

Extra uitdagingen

Sporten met diabetes brengt extra uitdagingen met zich mee. Je bloedsuiker kan (snel) zakken óf stijgen door te sporten, afhankelijk van vele factoren. Bijvoorbeeld het soort sport dat je doet. Door een hypo of hyper voel je je absoluut niet lekker na (of tijdens) het sporten. En dat terwijl sporten juist voor ontspanning en een goed gevoel moet zorgen! 

Overleg met je behandelteam

Met voldoende kennis, goed overleg met je behandelteam én door te oefenen kan je ook met diabetes lekker gaan sporten en ervan genieten. Je behandelteam (bestaande uit je internist, diabetesverpleegkundige en diëtiste) kan je helpen als je vragen hebt over sporten met diabetes. Omdat de behandeling erg verschilt per persoon met diabetes, kunnen zij met je meedenken over wat voor jou werkt. Het is daarnaast goed om te weten wat nou eigenlijk de invloed is van verschillende sporten op je bloedsuiker.

Het effect per type training

Niet elke workout heeft hetzelfde effect op je bloedsuiker. Cardio sporten zoals fietsen of hardlopen zorgen over het algemeen voor een daling van de bloedglucose. Krachttrainingen zoals gewichtheffen in de sportscholen zorgen vaak voor een stijging van de bloedglucose. Er zijn ook sporten waarbij je kracht én conditie gebruikt. Denk aan voetbal of hockey. In dat geval kan je bloedsuiker zowel stijgen als dalen. Voordat je gaat sporten kan je hier dus rekening mee houden. Ga je bijvoorbeeld van te voren meer koolhydraten eten of juist niet? Dit kan je overleggen met je behandelteam.

Andere factoren die een rol spelen

Naast dat verschillende sporten over het algemeen een verschillend effect hebben op je bloedsuiker, hangt het effect van sporten op je bloedsuiker ook af van vele andere (persoonlijke) factoren. Er zijn in totaal wel 42 factoren die je bloedsuiker kunnen beïnvloeden! Denk aan stress, het tijdstip van je training, de temperatuur en (on)voldoende slaap. Kortom: het is niet gek als het tijd kost om uit te vinden welke manier van sporten werkt voor jou als je diabetes hebt!

Je bloedsuiker na de workout

Je bloedsuiker onder controle houden tijdens het sporten is één ding, maar ook daarna kan je workout nog veel invloed hebben. Zo kan je bloedglucose ook na het sporten nog stijgen door het sporten. Hier zijn meerdere mogelijke oorzaken voor. Een mogelijke oorzaak is dat koolhydraten die tijdens het sporten worden gegeten of gedronken, pas later opgenomen worden. Komen ze direct vrij na het sporten? Dan kan je bloedsuiker snel gaan stijgen. Als je workout nog een tijdje doorwerkt in je lichaam, kan het ook zijn dat je bloedsuiker juist gaat zakken. Om de juiste oplossing te vinden voor het voorkomen van hypers en hypo’s na het sporten, kan je jouw behandelteam om advies vragen. Je diabetesverpleegkundige kan meedenken over wat voor aanpassingen voor jou nodig zijn.

Sporten met korting

Zin om te beginnen met sporten of sport je al maar krijg je nog geen korting? Doe de werkgevercheck om te kijken of je kan sporten met een bedrijfsfitnessabonnement. Kies uit 4.000+ verschillende sportlocaties. Veel verschillende soorten sporten vind je terug in het aanbod. Kies wat je leuk vindt! Heb je diabetes? Check dan met je behandelteam wat voor jou de beste aanpak is. Veel sportplezier!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.