Erwin: 'Ons lichaam kan zoveel meer' | Bedrijfsfitness Nederland

Verhaal

Gepubliceerd op: 25 maart 2019

"Ons lichaam kan zoveel meer dan we vaak denken"

Het verhaal van Erwin Lagcher, Personal trainer

“Je sport immers altijd, eikel!” waren de woorden van een vriend. Erwin weet het nog precies: “het gesprek ging over mijn toekomstplannen. Ik wilde heel graag voor mijzelf beginnen, maar wist niet waarin. Door die opmerking ben ik online op onderzoek uitgegaan en stuitte ik op een zondagavond op Personal Fitness Nederland.“

Op bezoek in Gorinchem

Maak kennis met Erwin Lagcher en Joy Stam. Samen runnen ze de vestiging Personal Fitness Gorinchem. Terwijl Erwin nog even langs de supermarkt is voor broodjes voor de lunch van straks, doet Joy de deur open. Een man van middelbare leeftijd stapt naar buiten. Haar personal coaching sessie zit er net op. “Probeer echt meer water te drinken en minder alcohol”, geeft ze haar sporter nog mee. "Ik moet soms streng zijn."

Joy geeft alvast een korte rondleiding. De ruimte houdt een beetje het midden tussen een fitnesscentrum en een crossfitbox. “De meeste mensen trainen hier 1 op 1” zegt Joy. “Soms hebben we kleine groepen.” Ondertussen komt ook Erwin binnen, een vrolijke kerel met broodjes en beleg in de handen. “Leuk dat je er bent.”

'Veel mensen gaan pas kritisch naar hun leefstijl kijken als er een medische aanleiding toe is.'

Oosterse sportwereld

Erwin vertelt dat Joy eigenlijk vooral de studio in Gorinchem runt. Ze zijn sinds juli vorig jaar open en zo langzaam aan weten steeds meer mensen de locatie te vinden. Het zijn vooral mensen die willen afvallen of revaliderende zijn van een blessure of ziekte, vertelt Erwin. “We verschillen daarin heel erg met de Oosterse wereld, daar zijn mensen veel meer preventief met gezondheid bezig. Veel mensen in ons land gaan pas kritisch naar hun leefstijl kijken als er een directe, medische aanleiding toe is.”

“Ons lichaam kan veel meer dan we denken”, vertelt hij. Erwin heeft een achtergrond in Oosterse sporten en daar heerst deze mindset heel erg. Als 5-jarig jochie is hij begonnen met Judo en stapte later over naar Karate. "Hoe kwam je daarbij? Kozen je ouders een sport voor je uit?" "Judo wel", vertelt Erwin. "Karate kwam voorbij doordat John Reeberg bij mij in de buurt woonde. Hij is oud-wereldkampioen en we kenden elkaar wel." Erwin deed een aantal jaar aan Karate en heeft ook aan een aantal wedstrijden meegedaan. Tot het moment dat een knieblessure een einde maakte aan zijn Karate tijdperk.

Een nieuwe uitdaging doet zich voor. Via een oud-klasgenoot en vriend komt hij in aanraking met Ninjutsu. Erwin volgt 3 jaar lang privéles van de vader van zijn vriend. Tot het noodlot toeslaat: vader en zoon verongelukken in het verkeer. Een verschrikkelijke tijd. 

Andere sporten komen voorbij; Wing Tsun, een stijl vanuit Kungfu, en fitness bij Fit for Free. Tot het moment dat hij besluit zich te kwalificeren als personal trainer voor Personal Fitness Nederland.

Personal Fitness Nederland

“Het klopte gewoon, ik wist: dit past bij mij. De persoonlijke aanpak op het gebied van bewegen, gezonde voeding en goede coaching zorgt ervoor dat je permanente gedragsverandering teweeg brengt bij mensen. Daarmee is het behaalde resultaat niet tijdelijk maar voor de rest van iemands leven." In de studio’s van Personal Fitness Nederland werken de trainers met het ‘Fit for Life’ programma. Samengesteld door een fysiotherapeut, mental coach, personal trainer en gewichtsconsulent.

"We behalen hele mooie resultaten hiermee, neem bijvoorbeeld het verhaal van Albert Jan", vult Joy enthousiast aan. “Hij is 15 kilo afgevallen in 13 weken. Zijn vrouw was net zo enthousiast en deed stiekem ook een beetje mee. Ze kwam zelfs kijken bij de trainingen. Ik krijg ook wel eens WhatsAppjes van mensen die op vakantie zijn. Ze sturen me dan een foto: ‘Kijk, ik ben nog steeds goed bezig hoor!’ Dat vind ik zo leuk!”

Joy doet een van de thuisoefeningen voor
Joy doet een van de thuisoefeningen voor

De tissues op tafel

Er komen soms ook andere gevallen voor. Erwin heeft wel eens een opgestoken middelvinger gekregen. “Mensen kunnen soms heel kinderlijk gedrag vertonen,” vertelt hij. “Als het op sporten en een gezonde leefstijl aankomt is het veelal ook een mentaal spel. We zijn soms net psychologen.” Niet voor niks staan de tissues op tafel.

'Wáárom wil je weer in die ene jurk passen? Je voelde je toen gelukkig, zeg je? Kijk, daar hebben we 'm!'

Het mentale aspect is heel belangrijk. Je kan pas écht aan je doel werken als je de achterliggende motivatie helder voor ogen hebt. “We vragen daarom ook altijd door. Wáárom wil je afvallen? Wáárom wil je weer in die ene jurk passen? Je voelde je toen gelukkig, zeg je? Lekker in je vel? Kijk, daar hebben we ‘m! Dát is jouw motivatie en met het Fit for Life programma gaan we aan de slag om je dit gevoel weer te bezorgen. Soms komen de tranen en dan luisteren we naar iemands verhaal, om daarna vol goede moed aan de slag te gaan.”

Oefentherapie

Joy sport ook fanatiek en adviseert mensen via haar website over sport en voeding. Ze is afgestudeerd als oefentherapeute Cesar en haar droom is om zelf een eigen praktijk te openen. Dat moment kan zich wel eens sneller voordoen dan gehoopt want Erwin en Joy hebben plannen om een oefenpraktijk te openen in de Personal Fitness studio in Gorinchem. Joy kijkt samen met mensen naar hun leefstijl, lichaamshouding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Door een goede houding kan je veel klachten voorkomen of verhelpen.  

Omgaan met tegenslagen

“Ik heb zelf ook wel de nodige lichamelijke mankementen gehad”, vertelt Erwin. Soms overkomt je iets en daar kan je weinig aan doen. “Ik heb tijdelijk in de ziektewet gezeten omdat ik na een auto-ongeluk nekwervelletsel had. Er werd mij verteld dat ik niet langer mijn beroep kon uitoefenen. Ik werkte destijds als chauffeur. Mijn wilskracht komt dan extra sterk naar voren, ik denk dat dit deels uit vanuit mijn vechtsport achtergrond komt. Ik heb altijd die drive om álles uit mijn lichaam te halen. Ik ben er uiteindelijk weer helemaal bovenop gekomen.”

Later deed zich nog eens een situatie voor. “Ik stond onder de douche en begon steeds waziger te kijken. Heel gek, van het ene op het andere moment nam mijn zicht af. Zo erg dat ik al vrij snel zelfs helemaal niks meer zag! Na vele onderzoeken konden de artsen nog steeds geen oorzaak vinden en ik moest het er maar mee doen. Maar ik kon mij er niet bij neerleggen. Na een second opinion in een ander ziekenhuis bleek het aderverkalking te zijn. Na behandeling is mijn zicht bijna helemaal weer terug gekomen. Ik heb nog een kleine, blinde vlek maar kan alles weer doen. Ook autorijden.”

En financieel gezien? Je hebt heel snel een tweede vestiging geopend. Hoe snel was jouw Personal Fitness studio rendabel? “Na ongeveer een jaar,” vertelt Erwin. “Ik was misschien wel iets te snel met mijn tweede vestiging want ik ben ook nog erg druk met Schoonhoven. Maar ja, ik wil gewoon zo graag! Het is hard werken maar ik probeer er niet in door te slaan, dat is mijn valkuil. Ik werk doordeweeks veel maar weekends houden we de deuren dicht. Dat werk voor mij en de sporters prima.”

Dromen waarmaken

Het enthousiasme komt in alles naar voren. Erwin heeft echt zijn ‘thuis’ gevonden in de combinatie sport, voeding en mind. "We willen mensen vertellen over ons concept en zoeken de samenwerking op met bijvoorbeeld onze gemeente. Maar ook via het bedrijfsleven, vandaar ook onze samenwerking met Bedrijfsfitness Nederland. Ik wil mensen helpen lekker in hun vel te zitten en gelukkig te zijn met zichzelf. Dat is mijn droom... En een woonboerderij.”

Personal Fitness Nederland 
Oefentherapie 
Bedrijfsfitness