Artikel

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023

Gezonde tussendoortjes voor op het werk

Gezonde tussendoortjes schieten er vaak bij in op het werk. Het ene moment zit je nog even snel een mail te typen, daarna moet je alweer naar een vergadering en voordat je het weet pak je even snel zo’n chocoladereep barstensvol suiker mee. Toch is het niet moeilijk om gezonde snacks op het werk te eten, en het heeft bovendien ook allerlei voordelen.

Waarom tussendoortjes onmisbaar zijn

Laten we met het goede nieuws beginnen: er is niks mis met het eten van tussendoortjes. Op alleen een ontbijt, lunch en een paar koppen koffie redt niemand het een hele werkdag. Dat is ook niet zo gek. Onze hersenen zijn namelijk enorme energieslurpers, ze gebruiken zo’n 25% van onze energie. Door tussendoortjes te eten zorg je ervoor dat je energieniveau op peil blijft, en dat ook je productiviteit en concentratievermogen intact blijven.

Dat betekent niet dat elk tussendoortje een goed idee is. De klassieke snacks op het werk met snelle suikers en koolhydraten zorgen alleen maar voor een grotere dip. Gelukkig zijn er allerlei voorbeelden van gezonde tussendoortjes te bedenken.

3 makkelijke en gezonde snacks voor op het werk

Dat gezonde tussendoortjes op het werk te veel tijd zouden kosten, is een fabeltje. Deze 3 tussendoortjes zijn bovendien wel héél erg makkelijk mee te nemen!

Fruit

Fruit bevat natuurlijke suikers die snel door het lichaam opgenomen worden en bijna direct voor energie zorgen. Ook zitten er veel vezels, mineralen en vitaminen in, die ook goed voor je zijn.

Noten

Een handje ongezouten noten bevat veel gezonde vetten en zorgt daarmee voor energie. Ook de eiwitten en vezels zijn gezond en vullend, maar let wel op dat te veel noten je cholesterol kunnen verhogen.

Snackgroenten

Groenten zijn altijd gezond: boordevol vitamines, mineralen en vezels, maar weinig calorieën. Zo’n bakje snackkomkommers of tomaatjes past in elke tas, of eet een paprika alsof het een appel is!

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er allerlei manieren om gezonde snacks op het werk te hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer per week een grotere hoeveelheid gezonde tussendoortjes voorbereiden en ze in de vriezer bewaren.

Voordelen van gezonde tussendoortjes op het werk

Het eten van gezonde snacks op het werk heeft allerlei voordelen. Een tussendoortje geeft je bijvoorbeeld energie, waarmee je productiever kunt zijn. Door regelmatig iets te eten zorg je er bovendien voor dat je bij een van de grote maaltijden niet ineens veel te veel eet. Ook zorgt het eten van gezonde tussendoortjes ervoor dat er hormonen als dopamine en serotonine aangemaakt worden. Die creëren gevoelens van geluk en reguleren je stemming. Oftewel: je bent vrolijker! Tot slot zorgen gezonde tussendoortjes op het werk voor een betere fysieke gezondheid, en dat kan op zijn beurt weer zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Wil je naast gezond snacken meer doen om fysiek fit te zijn? Bekijk dan of jouw werkgever een bedrijfsfitnessregeling aanbiedt!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.