Artikel

Gepubliceerd op: 04 juli 2024

Ontspanningsoefeningen die direct zorgen voor stressverlichting

Stress is helaas onvermijdelijk, zeker op het werk. Maar tegelijkertijd wil je er niet te veel last van hebben. En gelukkig hoeft dat ook niet! Met de ontspanningstechnieken in dit artikel verdwijnt stress als sneeuw voor de zon, en kun je blij en gefocust blijven werken.

Wat is stress?

De World Health Organization definieert stress als volgt: “Stress is een toestand van zorgen of mentale spanning die wordt veroorzaakt door een moeilijke situatie. Stress is een natuurlijke menselijke reactie die ons ertoe aanzet om uitdagingen en bedreigingen in ons leven aan te pakken. Iedereen ervaart tot op zekere hoogte stress. De manier waarop we op stress reageren, maakt echter een groot verschil voor ons algehele welzijn.”

Het is dus helemaal niet vreemd dat je zo nu en dan stress ervaart. Maar tegelijkertijd kan het wel problematisch worden als je te vaak en te veel stress hebt, of er niet op een gezonde manier mee om kunt gaan. Je kunt dat bijvoorbeeld merken door concentratieverlies, hoofdpijn of slaapproblemen. In nog extremere gevallen kan te veel stress leiden tot een burn-out of vergelijkbare klachten. En dit kan hele serieuze gevolgen hebben voor je leven. Gelukkig zijn er hele simpele ontspanningstechnieken die je kunnen helpen om de stress snel te verlichten.

Aandacht voor je adem

Je ademhaling is een ontzettend krachtig instrument voor zelfzorg bij stress. Door met veel aandacht diep en rustig adem te halen, kun je stressvolle gedachten en sensaties laten verdwijnen. Zodra je merkt dat de stress opbouwt, helpt het al om bijvoorbeeld een minuut rustig adem te halen.

Body scan

Een aanvullende ontspanningstechniek is de zogenaamde body scan. Naast het ademhalen betrek je de rest van je lichaam erbij, door al je aandacht op een lichaamsdeel of spiergroep te richten. Door op deze manier het hele lichaam langs te gaan, ontdek je vanzelf plekken waar spanning zit. Door als het ware naar die spanning toe te ademen, lukt het je met een beetje oefening om te ontspannen.

Yoga, tai chi en qigong

Bij yoga, tai chi en qigong combineer je ritmisch ademen met vloeiende bewegingen of houdingen waarin balans vaak een rol speelt. Deze combinatie helpt je om los te komen van stressvolle gedachten. Daarnaast werk je direct aan je balans en flexibiliteit, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Ben je thuis aan het werk als de stress toeslaat, dan is er natuurlijk niks mis mee om een korte yoga-sessie in te plannen. Ben je op kantoor, dan heb je misschien meer aan deze 6 yoga-oefeningen die je dan kunt doen om te zorgen voor stressverlichting.

Sporten tegen stress

Naast de ontspanningstechnieken die we net beschreven hebben, helpt sporten ook om stressbestendiger te worden. Vind je het lastig om te beginnen met sporten, dan kun je met een bedrijfsfitnessregeling de drempel misschien wat verlagen. Is jouw werkgever al aangesloten?

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.