Hoe (on)gezond is een e-bike? | Bedrijfsfitness Nederland

Artikel

Gepubliceerd op: 08 maart 2019

Op de fiets naar het werk: e-bike of niet?

Pas op, snelverkeer! Elektrische fietsen verschijnen meer en meer op het fietspad. Vroeger duwde een volwassene je aan, nu doet een accu dat. Je zweet er minder door. Maar daardoor is de inspanning die je levert ook minder. Hoe (on)gezond is een e-bike nou eigenlijk?

De gewone fiets vs de e-bike: welke kies jij?
De gewone fiets vs de e-bike: welke kies jij?

Wat zeggen de cijfers?

Volgens de beweegnormen moet je per week minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen. Op de gewone fiets is dat zo’n 100 watt. Op een e-bike moet je je best doen om deze inspanning te halen. Qua snelheid hoeft het niet veel verschil te maken. Een fitte volwassene haalt zo’n 20 tot 25 km/u op een gewone fiets, met matige intensieve inspanning. Ook op de gewone fiets kan je dus flink snelheid maken. Een e-bike mag maximaal 25 km/u.

Wanneer is een elektrische fiets handig?

Een e-bike is altijd nog gezonder dan een auto. Voor jezelf, maar ook voor het milieu. In welke gevallen kan een e-bike handig zijn voor jou?

  • Als je een lange reisafstand moet afleggen naar je werk (meer dan 10 km).
  • Als je vanwege gezondheidsklachten het rustiger aan moet doen.
  • Als je veel heuvels of duinen moet trotseren of veel tegenwind hebt.
  • Als je extra gewicht moet meenemen, bijvoorbeeld volle fietstassen of kinderen achterop.
  • Als je zeker wilt zijn van je reistijd, je komt met je e-bike niet snel in een file.

Gewone vs elektrische fiets

Twijfel je over welke fiets je wilt aanschaffen? Denk goed na over hoeveel kilometers je wilt gaan fietsen. Blijf je dichtbij huis of ga je ook naar je werk of familie op de fiets? Hoe ver is dat dan? Je kan er ook nog voor kiezen om een speed pedelec aan te schaffen of een elektrische bakfiets. Hoe goed is je conditie? Heb je trapondersteuning nodig of is dit eigenlijk zonde van de lichaamsbeweging die je dan 'misloopt'? Heb je het budget ervoor over?

Fiets van de zaak

Een nieuwe fiets aanschaffen is veel voordeliger als je dit via het werk kan doen. Veel werkgevers bieden het personeel een ‘fiets van de zaak regeling’. Het is immers een hele gezonde arbeidsvoorwaarde. Vraag eens na bij P&O of HR of jouw organisatie dit ook geregeld heeft.

Tip: woon je te ver van je werk om iedere dag op de fiets te komen? Doe dan eens per jaar in mei mee aan de Nationale Fiets naar je Werk dag. Geef je direct op!

Pak die tweewieler

Probeer deze week eens zoveel mogelijk te fietsen en bedenk bij jezelf of je de auto pakt uit gewoonte of omdat het echt nodig is. Fietsen is een heerlijke combinatie van in- en ontspanning in de buitenlucht. Een gewone fiets is beter voor je conditie dan een elektrische fiets. Maar de omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de e-bike een betere keuze voor je is. Wat kies jij? Succes!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.

We wijzen je op onze privacyverklaring.