Nieuws

Gepubliceerd op: 22 december 2021

Tweede Kamer wil dat sport essentieel wordt

Bron: NPO Radio 1

De Tweede Kamer roept het kabinet op om sport toe te voegen aan de lijst van essentiële sectoren. Een motie van het CDA en de VVD werd dinsdagavond door alle aanwezige partijen ondersteund. Als het kabinet de motie uitvoert, blijft sporten mogelijk tijdens lockdowns. Indiener Joba van den Berg (CDA) reageert direct na het Kamerdebat in Langs de Lijn en Omstreken: “Het is vreemd dat de coffeeshops en slijterijen wel open zijn, maar dat sporten niet kan.”

Omdat corona voorlopig nog niet weg is, wil de Tweede Kamer dat het kabinet onderzoekt hoe de sportsector essentieel verklaard kan worden. Dat moet nu gaan kijken hoe sporten mogelijk kan blijven, ook als er zware coronamaatregelen gelden.

Volgens Van den Berg is het belangrijk dat mensen aan hun gezondheid werken en bovendien is het volgens haar leuk om te sporten. “Daarom willen we kijken hoe mensen kunnen blijven sporten, ook in moeilijke tijden.” Wat het essentieel verklaren van sport precies zou betekenen, weet Van den Berg nog niet. Ze wil dat het kabinet bijvoorbeeld onderzoekt of sportscholen weer open kunnen en of amateursportwedstrijden mogelijk kunnen blijven.

Middellange termijn

Ondanks de aangenomen motie verwacht Van den Berg niet dat sporten al tijdens de huidige lockdown, die tot 14 januari geldt, mogelijk wordt. “Maar we hopen dat sport een veel belangrijkere rol krijgt bij eventuele toekomstige maatregelen.” Eind januari komt het kabinet met een visie voor de middellange termijn op corona. Van den Berg hoopt dat dan ook duidelijk wordt, hoe mensen ook tijdens lockdowns kunnen blijven sporten.

Lees het volledige artikel op de website van NPO Radio 1

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.