Oefening

Gepubliceerd op: 10 mei 2023

Workout op de werkvloer: squats

Heb je al een tijd op je stoel gezeten vandaag? Dan is deze blog voor jou. Tijd om in beweging te komen, we gaan squatten! Deze oefening kent bijna iedereen, maar wist je dat het heel belangrijk is om squats goed uit te voeren voor het juiste effect? We leggen het je graag uit. Let's squat!

Deze spieren train je met squats

Bij het juist uitvoeren van squats, train je verschillende spiergroepen. Voornamelijk de bovenbenen, onderbenen, billen, buikspieren en rugspieren. Daarnaast is de workout ook een goede oefening om de mobiliteit van je enkels, wervelkolom en knieën te verbeteren. Heb je de squat al eens eerder gedaan? Dan heb je vast gemerkt dat je ook je balans nodig hebt om de oefening uit te voeren. Kortom, de squat is een effectieve oefening!

Zo voer je de squat uit

Ga je squaten? Dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Bij een squat duw je je billen naar achteren met een kniebuiging, waarbij je knieën niet voorbij je tenen komen. Je behaalt het beste resultaat door de juiste techniek te gebruiken. Zorg dat je eerst de basis onder de knie hebt, alvorens je aan de slag gaat met de verschillende soorten squats die er zijn. Onze collega Richie doet het voor!

 1. Ga rechtop staan met je voeten iets breder dan je heupen. Je voeten wijzen met ongeveer 30 graden naar buiten.
 2. Houd je handen voor je lichaam.
 3. Buig je knieën, houd je rug recht en zak naar beneden. Je duwt je billen naar achteren.
 4. Zak zo diep mogelijk met als doel om je bovenbenen parallel aan de vloer te hebben. Je knieën komen niet voorbij je tenen en wijzen dezelfde kant op als de richting van je voeten.
 5. Houd je borst naar voren, je kin omhoog en je schouders naar achteren.
 6. Blijf je buikspieren en bilspieren aanspannen tijdens de hele oefening.
 7. Kom weer recht omhoog.

Soorten squats

De squat blijft voor iedereen een effectieve oefening. Maar ben je toe aan wat meer variatie om het leuk te houden? Dan zijn er verschillende soorten squats om uit te proberen!

 • Houd bijvoorbeeld dumbbells vast tijdens het squaten. Zo voeg je extra gewicht toe aan de oefening.
 • De squat kan je ook doen met sprongen. Terwijl je vanuit de gehurkte houding omhoog komt zet je jezelf af voor een sprong. Bij het landen zak je gelijk weer door naar de gehurkte houding.
 • Toe aan extra uitdaging? Zak door je knieën en houdt de houding 30 tot 60 seconden vast. Succes!
 • Wil je het nóg uitdagender maken? Probeer dan eens de squat op één been. Let op: doe dit alleen als je genoeg ervaring hebt om blessures te voorkomen. Zak door 1 knie terwijl je jouw andere been naar voren laat wijzen. Dit heet ook wel de pistol squat.

Tijd om in beweging te komen! Roep je collega’s erbij en squat ieder uur 1 minuut. Aan het einde van de dag hebben jullie flink wat squats gedaan.

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.