Artikel

Gepubliceerd op: 23 mei 2023

Zo blijf je fit op vakantie

Sporten op vakantie; klinkt het voor jou als muziek in de oren of krijg je er de kriebels van? De één laat zijn sportroutine volledig los, de ander behoudt een strak schema. Ga je sporten op vakantie of strijk je liever neer op een terras? Laten we vooropstellen dat beide helemaal prima is. Heb je toch de behoefte om een beetje routine te behouden, zodat je eenmaal thuis niet het gevoel hebt helemaal opnieuw te moeten beginnen? Dan zijn deze 5 tips om te blijven bewegen op vakantie voor jou!

1. Plan actieve uitjes

Bewegen én tegelijkertijd je vakantiebestemming ontdekken. Een topcombinatie als je het ons vraagt. Vaak zien actieve uitjes er op vakantiebestemmingen net wat anders uit dan thuis. Een mooi moment dus om iets nieuws te proberen. Denk aan een hike in de bergen, een tocht op de mountainbike of suppen op zee. Kijk eens of er surflessen zijn, misschien kan je de onderwaterwereld ontdekken door een duikcursus te volgen of huur een fiets en ontdek de omgeving. Iedere bestemming biedt mogelijkheden voor actieve uitjes!

2. Maak gebruik van sportfaciliteiten

Overal waar je gaat zijn mensen die graag sporten, dus ook op jouw vakantiebestemming. Sportfaciliteiten zijn bijna altijd binnen handbereik. De grotere hotels bieden vaak een gym aan met prima faciliteiten. Heeft jouw accommodatie geen gym? Vraag dan bij de lokale sportschool wat de mogelijkheden zijn of kijk of er een outdoor gym in de buurt is. Ook een zwembad biedt een prima uitkomst. Iedere ochtend een paar baantjes trekken om vervolgens aan te schuiven bij het ontbijt, klinkt goed toch? Toegegeven, wanneer je een off grid vakantie hebt gepland gaat deze tip je waarschijnlijk niet helpen.

3. Workout op je vakantiebestemming

Een workout doen in je hotelkamer, appartement of bij je vakantiehuisje? Met geen of minimale middelen is dat prima te doen! Een weerstandsband neemt weinig ruimte in je koffer en biedt vele mogelijkheden aan oefeningen. Train met je eigen lichaamsgewicht of neem een springtouw mee! Start de dag met een hardloopsessie en geniet van de zonsopkomst of doe een fijne yoga workout. Vind je het lastig om zelf oefeningen te verzinnen? Bedrijfsfitness Nederland biedt naast de fysieke sportlocaties ook een online aanbod. Zo heb je altijd een sportcoach op zak!

4. Blijf bewegen

De meest eenvoudige tip die we je kunnen geven is: blijf bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Zo pak je direct wat extra stappen mee én verbrand je calorieën. Ga je naar een dorpje in de omgeving? Kijk of je het wandelend kunt bereiken, zo zie je direct wat van de omgeving. Lig je lekker op het strand en moet je af en toe afkoelen in het water? Trek een paar baantjes. Uit eten geweest? Maak nog even een wandeling voordat je terug gaat naar je accommodatie. Lees ook onze tips om te blijven bewegen in de zomer.

5. Probeer gezond te eten en drinken

Gezond eten op vakantie kan soms best een uitdaging zijn en het is ook helemaal niet erg om af en toe iets ongezonds te eten. Wil je graag in balans blijven? Dan is de verhouding 80% gezond eten en 20% minder gezond eten één om te onthouden. Wanneer je de mogelijkheid om zelf te koken, heb je meer controle over wat je eet. Wissel dit af met eten bij restaurants. Het kan soms best lastig zijn om ter plekke een restaurant te vinden met een gezond aanbod. Daarom kan het handig zijn om van te voren al wat uitzoekwerk te doen. Heb je een uitje gepland? Pak dan wat gezonde snacks in of neem een lunch mee. Zo grijp je minder snel naar ongezonde opties. Probeer verder niet te veel alcohol te drinken. Van alcohol voel je je niet alleen minder fit, het bevat ook nog eens veel calorieën. Geniet, maar drink met mate dus! En vergeet vooral niet voldoende water te drinken.

Geniet van je rust

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om fit te blijven op vakantie. De ene manier vergt wat meer inspanning, de ander doe je misschien al zonder erover na te denken. Wat je ook doet, het is goed. Je hebt vakantie. Vraag dus niet teveel van jezelf en geniet ook van je rust. Goed voor lichaam én geest!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.