Artikel

Gepubliceerd op: 27 december 2022

Maak een gewoonte van je goede voornemen in 5 stappen

Het einde van het ene jaar en de start van het volgende is voor veel mensen een moment om wat zaken te veranderen: meer sporten, minder snoepen en stoppen met roken, bijvoorbeeld. Helaas is het in de praktijk vaak lastig om je goede voornemen vol te houden. Tenzij je de 5 stappen uit dit artikel volgt. We leggen je uit waarom.

Wilskracht is overgewaardeerd

Kijken we naar mensen die altijd gezond eten, nooit een training overslaan en hun taken altijd op tijd afronden, dan gaan we er vaak vanuit dat ze ongelooflijke zelfbeheersing en wilskracht hebben. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wilskracht een veel minder grote rol speelt dan gedacht, en automatismen veel belangrijker zijn. Als je goede gewoonten hebt ontwikkeld, heb je nauwelijks wilskracht meer nodig.

Goede gewoonten opbouwen: zo doe je dat

Dus om je goede voornemens een succes te laten worden, is het belangrijk om er een gewoonte van te maken. En om dat voor elkaar te krijgen, zijn er gelukkig ook wetenschappelijk onderbouwde methodes.

1. Stel specifieke doelen

Neem je je voor om regelmatig te gaan sporten? Dan ben je waarschijnlijk te vaag en abstract. Het helpt als je je doel zo concreet mogelijk maakt. Dus zeg niet langer dat je regelmatig wilt gaan sporten, maar bijvoorbeeld dat je op maandag, woensdag en vrijdag een uur wilt sporten. Deze aanpak zou het makkelijker moeten maken om te beginnen en vooruitgang zichtbaar te maken.

2. Maak een gedetailleerd plan

Nadat je bedacht hebt wat je gaat doen, is het belangrijk om ook antwoord te geven op de vragen ‘wanneer’ en ‘hoe’. Kijken we naar het sporten als voorbeeld, dan maak je je plan nog wat specifieker door te zeggen dat je op maandag, woensdag en vrijdag direct na het werk naar de sportschool gaat of in de lunchpauze een stuk gaat hardlopen. Maak het nog wat beter door de momenten in te plannen in je agenda, zodat je niet per ongeluk andere plannen maakt en herinnerd wordt aan je voornemen.

3. Zorg dat het leuk is om vaker te doen

Gaat het om goede voornemens, dan zijn we vaak streng voor onszelf en moeten we van alles. Maar dingen die moeten, zijn vaak niet het leukst om te doen. Daarom is het bij het opbouwen van een goede gewoonte belangrijk dat je het zo leuk mogelijk maakt. Bijvoorbeeld door samen met iemand anders te gaan sporten!

4. Blijf flexibel

Aan de ene kant is een vastomlijnd plan goed om een gewoonte op te bouwen, maar tegelijkertijd is het belangrijk om flexibel te blijven. Zo voorkom je dat je hele voornemen de prullenbak in kan zodra je een keer een moment in je plan mist. Denk daarom na over een plan B: lukt het op maandag een keertje niet om naar de sportschool te gaan, zorg dan dat je dinsdag gaat en alsnog 3 trainingen per week hebt. Door deze flexibiliteit in te bouwen in je schema, kun je je ook aan je voornemen houden als er een keer iets tussendoor komt.

5. Zorg voor de juiste ondersteuning

Je las al dat sporten met iemand anders het vaak leuker maakt. Maar het is ook een uitstekende stok achter de deur om een gewoonte op te bouwen. We worden namelijk sterk beÏnvloed door het gedrag van mensen om ons heen. Doe bijvoorbeeld mee aan groepslessen in de sportschool, zoek een hardloopclub in de buurt of vorm er eentje op het werk.

Welke goede voornemens heb jij?

Misschien heb je al nagedacht over goede voornemens, misschien nog niet. Met de informatie uit dit artikel kun je in ieder geval ook bedenken hoe je een gewoonte maakt van je voornemen, zodat je het deze keer écht volhoudt. Wil je vaker inspiratie en tips over beweging krijgen? Schrijf je dan in voor onze inspiratiemail.

Bronnen:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.3982/ECTA7416
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1509/jmr.15.0231
https://psycnet.apa.org/record/2015-03943-001
https://edition.cnn.com/2021/11/29/health/5-steps-habit-builder-wellness/index.html

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.