Artikel

Gepubliceerd op: 10 november 2022

5 tips voor als je veel zit

We kunnen er niet omheen: Nederlanders zitten te veel. In 2021 brachten we gemiddeld 9,1 uur per dag zittend door! Daarmee zijn we helaas topscoorder ten opzichte van andere Europese landen. Heb jij een kantoorbaan of andere baan waarbij je veel zit? Dan hebben we een aantal tips voor je zodat jij alsnog aan voldoende beweging komt.

Waarom veel zitten ongezond is

Te weinig lichaamsbeweging, waaronder veel zitten, is ongezond. Mensen die veel zitten lopen meer risico op bijvoorbeeld vroegtijdig overlijden, Type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve klachten en rugklachten. Om deze risico's te beperken is het goed om periodes van zitten regelmatig af te wisselen met staan en bewegen tijdens werk. 

5 TIPS OM MEER TE BEWEGEN OP HET WERK

1. WERK AAN EEN ZIT-STABUREAU

Veel mensen zitten tijdens het werk aan een bureau, zowel op het werk als tijdens het thuiswerken. Met een zit-stabureau kun je ook regelmatig gaan staan. Hiermee gaat je werk gewoon door, maar kun je flink wat van je aantal zituren afsnoepen. Win-win!

2. ZET EEN TIMER

Als je druk aan het werk bent vliegt de tijd en ben je zo een paar uur verder zonder dat je van je stoel bent af gekomen. Door een timer te zetten kun je jezelf erop wijzen om tussendoor te gaan staan. Tip: veel smartwatches hebben deze functie standaard aan staan. Handig!

3. STA OF LOOP TIJDENS EEN MEETING

Leent een overleg of telefoongesprek zich ervoor om te gaan staan of wandelen? Doe dit dan vooral! Zo kan je werk doorgaan en beweeg je al gauw minimaal een half uur extra per dag.

4. CHALLENGE JE COLLEGA'S

Soms zet je net even een stapje extra als er een challenge aan verbonden is. Ga bijvoorbeeld een stappen-challenge aan met je collega’s of doe ieder uur een workout op de werkvloer, zoals planken of een push-up.

5. LOOP OF FIETS NAAR WERK

Veel mensen gaan met de auto of het OV naar werk. Vaak wanneer de afstand te ver is of dit tijd scheelt. Kies er eens voor om lopend te gaan of met de fiets. Is de afstand te ver? Je kan ook een aantal haltes eerder uit de bus stappen en verder lopen of de auto expres iets verder weg parkeren. Zo beweeg je toch meer op een laagdrempelige manier!

MELD JE AAN VOOR BEDRIJFSFITNESS

Sporten na werktijd is een goede manier om lekker in beweging te blijven. Heeft jouw werkgever al een bedrijfsfitnessregeling bij Bedrijfsfitness Nederland? Kom erachter via de werkgevercheck! Je krijgt hiermee gemiddeld 40% korting op je sportabonnement bij één van de 3500+ sportlocaties naar keuze. Er is altijd wel een bij je in de buurt!

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.