Artikel

Gepubliceerd op: 07 december 2018

5 tips voor gezond werken

‘Zitten is het nieuwe roken’, wordt er wel gezegd. Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid en vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Toch brengen veel mensen de meeste tijd op hun werk zittend door. Wil jij voldoende bewegen? Deze vijf tips helpen je op weg om gezond te werken.

5 tips voor gezond werken

1. Maak gebruik van sta- en fietswerkplekken

Wie zegt dat je moet zitten achter een computer? Door een deel van de dag gebruik te maken van een stawerkplek ben je al goed bezig. Tegenwoordig zijn er ook fietswerkplekken, waarbij je op een hometrainer werkt. Veel werkgevers hebben al zulke werkplekken en anders zijn ze vast te overtuigen met het argument dat voldoende beweging tot het terugdringen van ziekteverzuim leidt.

2. Ga staand vergaderen

Ga eens niet met z’n allen in dat bedompte zaaltje zitten voor een vergadering, maar zoek een plek waar je kunt blijven staan. Dat is niet alleen een gezonde manier van werken, maar zorgt er ook voor dat vergaderingen sneller en efficiënter verlopen. Lopend vergaderen kan ook, want wist je dat je creatiever wordt wanneer je loopt?

3. Meld je aan voor bedrijfsfitness

Een kwart van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze voldoende beweegt. Gezond werken beperkt zich niet alleen tot kantoor, ook sporten levert daar een belangrijke bijdrage aan. Heeft jouw werkgever al een bedrijfsfitnessregeling? Je krijgt dan flinke korting op je sportschoolabonnement, gemiddeld wel 40 procent. Dat komt omdat je abonnement betaald wordt van je brutoloon. Zo betaalt de Belastingdienst in feite mee. Bij Bedrijfsfitness Nederland zijn meer dan 2700 sportlocaties aangesloten, zodat er altijd wel eentje bij jou in de buurt is.  

4. Installateer pauzesoftware

Zonder dat je het door hebt blijf je vaak uren achter elkaar stil zitten terwijl je werkt. Laat daarom pauzesoftware op je computer installeren. Die geeft je een waarschuwing wanneer je een bepaalde tijd gezeten hebt en blokkeert je computer, zodat je wel iets anders moet gaan doen. Even een rondje wandelen bijvoorbeeld.

5. Gezond werken op een dynamisch kantoor

De tijd dat een kantoor bestond uit alleen maar bureaus is voorbij. Een moderne werkplek heeft loungeplekken, een tafeltennistafel en misschien wel hangmatten. Dat heeft een reden: dynamisch werken is gezond. Wissel je bureaustoel af met een bank, ga tussendoor een potje tafeltennissen met je collega’s en je beweegt opeens een stuk meer.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.