De beste training voor een sterke rug | Bedrijfsfitness Nederland

Oefening

Gepubliceerd op: 15 mei 2019

De beste training voor een sterke rug

Wil jij sterke rugspieren en werken aan je houding? De lat pulldown is een complete oefening voor de grote rugspier. Een sterke rug is erg belangrijk voor een sterk lichaam en vermindert rugklachten. Weten hoe je je grote rugspier traint? We vroegen trainer Igor om tips.  

Train je rugspieren met de lat pulldown.
Train je rugspieren met de lat pulldown.

De juiste techniek

De beste manier om je rugspieren te trainen is door de stang richting je borst te trekken. Deze manier is niet alleen minder blessuregevoelig, het zorgt er ook voor dat je de bovenste rugspieren optimaal isoleert. Dus trek de stang niet naar je nek, maar richting je borst. Zorg tijdens de oefening voor een rechte rug en een goed tempo in de oefeningen. Bekijk de instructievideo van Igor. 

Aan de slag

  • Positioneer jezelf op de lat pulldown machine en stel het gewenste gewicht in.
  • Grijp de stang vast met een wijde bovenhandse greep.
  • De voeten moeten plat op de vloer en de knieën verscholen onder de kussentjes, zodat je meer grip hebt.
  • Trek de stang richting je borst en probeer je schouderbladen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, terwijl je ellebogen richting de vloer wijzen.
  • Houd de stang bij je borst eventjes vast en breng de stang langzaam terug naar zijn oorspronkelijke positie totdat je armen uitgerekt zijn.
  • Ontspan jezelf, adem diep en herhaal de oefening.

Tips voor een goede uitvoering

Leg de nadruk op je rugspieren en niet je biceps: zie je armen slechts als een hefboom om gewicht op te tillen. Ga niet achteroverleunen door je volledige lichaamsgewicht erin te gooien om het gewicht op te tillen. De bedoeling is dat de brede rugspieren (de vleugels) het voornaamste werk doen. Je kunt de V-stang gebruiken als alternatief voor de lange stang.

Wil je de lat pulldown of een andere oefening voor je rug zoals een battle ropes eens uitproberen? Kijk eens rond in jouw sportschool of vraag een instructeur om je op weg te helpen. Dankzij bedrijfsfitness sport je al snel tot 50% goedkoper. Check meteen of je in aanmerking komt

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.

We wijzen je op onze privacyverklaring.