Artikel

Gepubliceerd op: 05 mei 2023

De gezondheidsvoordelen van dansen

Iedereen kan dansen. Ja, jij ook! Of je nu helemaal losgaat op een festival, liever danst terwijl niemand kijkt of een dansworkout in de sportschool doet; het brengt nogal wat voordelen met zich mee. Dansen is niet alleen gezond, je wordt er ook nog gelukkig van. Tijd om die heupen in beweging te brengen! Dit zijn 5 gezondheidsvoordelen van dansen.

1. Dansen is een goede workout

Geen zin om naar de sportschool te gaan, maar wel in voor een dansje? Helemaal goed! Dansen is namelijk een goede workout. Volgens de World Health Organisation is het zelfs effectiever dan andere sporten wanneer je kijkt naar gewichtsverlies. Mede omdat dansen het lichaamsbewustzijn verbetert en bijdraagt aan het fysieke zelfvertrouwen. Jezelf uitdrukken, je gedachten loslaten en plezier hebben; dansen biedt het allemaal. Daardoor voelt het soms niet eens als een workout. Win-win!

2. Dansen verbetert je fysieke gesteldheid

Door te dansen, pak je flink wat fysieke voordelen mee. Zo gaat je hartslag omhoog wanneer je danst, hiermee werk je aan je conditie. Zorg er wel voor dat je binnen de hartslagzone blijft die goed voor jou is. Ook maakt dansen je sterker doordat je constant met je eigen lichaamsgewicht werkt. Bovendien voer je een reeks aan pasjes uit, waarbij verschillende delen van je lichaam los van elkaar bewegen. Goed voor de coördinatie en balans!

3. Dansen zorgt voor minder stress

Van bewegen en sporten is bekend dat ze enorm kunnen helpen bij het verbeteren van je mentale gesteldheid. Wanneer je beweegt, maakt je lichaam het stofje endorfine aan. Dit zorgt voor een gelukzalig gevoel en verlaagt je cortisolniveau, het hormoon dat stress veroorzaakt. Ook dansen kan helpen tegen psychische klachten zoals somberheid en stress. Lees meer over hoe sporten helpt om je stress te beheersen.

4. Dansen geeft je zelfvertrouwen

Veel mensen die liever niet dansen, doen dat niet omdat het vertrouwen ontbreekt. Maar wist je dat dansen je juist zelfvertrouwen kan geven? Als het ons lukt iets te leren, zoals danspasjes, ervaren we ook meer controle op andere vlakken. Psychologen noemen dit effect ‘self-mastery’. Geef dansen dus een kans! En lukt het je maar niet om ritme te houden of pasjes te onthouden en heb je er daardoor toch geen plezier in? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

5. Dansen verbindt

Ga uit je comfortzone en dans met anderen! Begin de dag met een dansje samen met je gezin of dans met collega’s, vrienden of zelfs onbekenden. Wanneer je samen danst maak je namelijk meer oxytocine aan, het knuffelhormoon. Hierdoor voel je je een stuk vrolijker, meer ontspannen en met anderen verbonden.

Let's dance!

Deze 5 voordelen van dansen bieden je genoeg reden om vaker te dansen. Wist je dat je via BFNL ook kunt dansen? Bij een sportlocatie bij jou in de buurt of via een van de online sportaanbieders. Zin om een avond los te gaan op de dansvloer? Ook helemaal goed. Let’s dance!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.