Artikel

Gepubliceerd op: 23 mei 2024

De invloed van sporten op je mentale gezondheid

Naast dat beweging goed is voor je fysieke gezondheid, doet het ook wonderen voor je mentale gezondheid. Ondertussen zien we dat er ontzettend veel werknemers kampen met klachten op mentaal vlak, die zelfs kunnen leiden tot burn-outs. Daarom bespreken we in dit artikel hoe het kan dat en op welke vlakken sporten goed is voor je mentale gezondheid.

Een van de belangrijkste voordelen

Gaat het over de voordelen van bewegen, dan denken veel mensen eerst aan de fysieke kant. Zaken als gewicht verliezen, het uithoudingsvermogen verbeteren of werken aan grotere spieren liggen dan voor de hand. Maar mensen die regelmatig bewegen krijgen ook een enorme mentale boost. Je krijgt meer energie, slaapt beter, het geheugen verbetert en je bent positiever over het leven in het algemeen. Dat gaat zelfs zo ver, dat je zou kunnen zeggen dat het verbeteren van je mentale gezondheid een van de grootste voordelen van regelmatig bewegen is.

Bewegen tegen depressie

Een onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health liet zien dat je het risico op ernstige depressies met zo’n 26% kunt verlagen als je elke dag een uur wandelt of een kwartier hardloopt. Dat maakt beweging tot op zekere hoogte net zo’n effectief medicijn tegen depressies als antidepressiva, en dan ook nog zonder de bijwerkingen! De hypothese is dat beweging voor allerlei veranderingen in de hersenen zorgt, die een gevoel van kalmte geven. Ook komen er bij het sporten endorfines vrij, die je een goed gevoel geven. Tot slot kan beweging ook een afleiding zijn van de negatieve gedachten die een depressie voeden.

Bewegen tegen angst

Afleiding is ook een belangrijke reden dat bewegen helpt bij angstklachten of een angststoornis. Een andere reden dat het helpt, is dat beweging de spierspanning in je lichaam verlaagt. En het is juist te hoge spierspanning in je lichaam die je hersenen het signaal geeft dat er iets is om angst voor te hebben. Naast hardlopen en krachttraining is yoga een zeer geschikte sport om te doen als je angstig bent.

Bewegen tegen stress

Stress heeft een ongelooflijk grote invloed op ons lichaam. Gespannen spieren kunnen leiden tot zere schouders of hoofdpijn, en je kunt last krijgen van slapeloosheid, brandend maagzuur of andere fysieke klachten. Als je last hebt van stress, kan het bovendien zijn dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt: de lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door stress, geven je ook weer extra stress. Door te sporten doorbreek je dit patroon en werk je aan je mentale gezondheid.

Bewegen bij ADHD

Tot een aantal jaren geleden werd ADHD standaard behandeld met medicijnen als Ritalin. Dit medicijn verhoogt de dopamine-, noradrenaline- en serotonineniveaus in de hersenen, om op die manier het concentratievermogen te verbeteren. Maar weet je wat de niveaus van deze stoffen in het brein ook verhoogt? Precies: sporten. Het is niet direct gezegd dat Ritalin of vergelijkbare medicijnen geen rol meer spelen in de behandeling van ADHD, maar het is wel duidelijk dat regelmatig bewegen ook in dit geval kan helpen om de mentale gezondheid te verbeteren.

Beginnen met sporten moeilijk?

Na het lezen van dit artikel kun je bijna niet anders dan beginnen met sporten. Hik je er toch nog tegenaan? Kijk dan of je werkgever is aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland, zodat je met enorme korting kunt gaan sporten en je mentale gezondheid kunt verbeteren.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.