Artikel

Gepubliceerd op: 04 augustus 2020

Eten voor het sporten: dit is alles wat je moet weten

Op een lege maag is het niet prettig sporten. Maar als je net een viergangendiner achter de kiezen hebt, is het ook niet prettig om aan een workout te beginnen. Als het gaat om eten voor het sporten, is het belangrijk dat je een goede balans vindt. Goede voeding kan je lichaam helpen bij het leveren van een inspanning en draagt bij aan sneller herstel. In dit artikel lees je wat je het beste kunt eten voor het sporten.

Gezond eten - Bedrijfsfitness Nederland

3 Verschillende voedingsstoffen

Wat je moet eten voor het sporten, verschilt per persoon en situatie. Het is vooral belangrijk om een goede balans te vinden tussen 3 belangrijke voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten zijn je brandstof

Je spieren gebruiken de glucose uit koolhydraten als brandstof tijdens het sporten. Voor korte trainingen met hoge intensiteit, is dit je primaire bron van energie. Voor duurtrainingen ligt het gebruik van koolhydraten door je lichaam aan een aantal verschillende factoren, zoals de intensiteit van de trainingen, het type training en wat je de rest van de dag eet

Eiwitten verbeteren je sportieve prestaties

Onderzoeken wijzen uit dat het eten van eiwitten voor het sporten positieve effecten heeft op je sportieve prestaties. Je spieren functioneren beter, je wordt sterker, je spieren groeien sneller en je herstel verloopt soepeler. Eiwitten spelen een belangrijke rol als je gespierder wilt worden.

Vetten zijn belangrijk voor de lange termijn

Koolhydraten zijn vooral geschikt als snelle brandstof, terwijl vetten beter geschikt zijn als brandstof wanneer je duurtrainingen doet of matig intensief beweegt.

Bedrijfsfitness Nederland - sporten met korting

Wanneer eten voor het sporten?

Het is niet alleen belangrijk wat, maar ook wanneer je voor het sporten eet. Over het algemeen geldt: hoe eerder je workout begint, hoe minder je zou moeten eten. Je bereikt het beste resultaat als je 2 tot 3 uur voor je gaat sporten een maaltijd eet met een goede balans van koolhydraten, eiwitten en vetten. Lukt dat niet en ga je al over een uurtje sporten? Dan kun je de vetten het beste achterwege laten en iets eten dat makkelijk te verteren is. Leg de nadruk hierbij op koolhydraten.

Voorbeelden van wat je kunt eten voor het sporten

Het is voor iedereen die beweegt belangrijk om een goede maaltijd te eten voordat je gaat sporten. Ook als je wilt afvallen: eet je niks, dan schakelt je lichaam op de overlevingsstand en verbrandt het geen vet. We geven je graag wat ideeën als het gaat om dingen die je goed kunt eten voordat je gaat sporten.

  • Heb je ruim de tijd? Eet dan 2 tot 3 uur voor je workout een paar volkoren boterhammen met kipfilet, een omelet met avocado en fruit of geroosterde groenten met bruine rijst en zalm.
  • Wil je binnen 2 uur gaan sporten, kies dan bijvoorbeeld voor een smoothie met melk, eiwitpoeder, banaan en bosbessen. Of een bakje havermoutpap met banaan en amandelen.
  • Zit je helemaal krap in de tijd en ga je binnen een uur al sporten? Dan kun je bijvoorbeeld Griekse yoghurt met fruit eten. Of je houdt het bij een simpel stuk fruit als een appel, banaan of sinaasappel.

Wat is het beste ontbijt voor het sporten?

Het ontbijt voor het sporten zou idealiter een lichte maaltijd moeten zijn die rijk is aan koolhydraten en eiwitten om de energie te geven die nodig is voor de training en om spierherstel te bevorderen na de training. Het is belangrijk om voldoende tijd te hebben tussen het ontbijt en de training om het voedsel te laten verteren en te voorkomen dat je tijdens de training last krijgt van maagproblemen.

Enkele voorbeelden van geschikte ontbijtkeuzes voor sporters zijn:

  • Havermout met banaan en noten
  • Volkorenbrood met ei en avocado
  • Griekse yoghurt met bessen en muesli
  • Smoothie met banaan, yoghurt en pindakaas
  • Volkoren crackers met kaas en appel

Wat jij precies nodig hebt, is een kwestie van uitproberen. Speel met de samenstelling van je maaltijden en de timing, dan heb je snel genoeg door wat het beste voor je werkt. En vergeet natuurlijk niet te eten ná het sporten!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van Bedrijfsfitness Nederland? Schrijf je dan in voor onze inspiratiemail!

 

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.