Artikel

Gepubliceerd op: 30 januari 2020

Wat te eten na het sporten?

Niets is zo belangrijk als goede voeding na een intensieve training. Maar wat eet je na het sporten? Je kunt je afvragen wat de meest heilzame voedingsstoffen zijn na het afronden van jouw gemotiveerde trainingssessie. Als je weet wat je mag eten, hoef je je immers geen zorgen te maken dat je training voor niets is geweest. Goede voeding draagt bij aan het bereiken van je doelstellingen.

Wat te eten na het sporten - Bedrijfsfitness Nederland

Herstel na het sporten

Eten na sporten is essentieel, omdat je lichaam moet herstellen van eventuele schade aan de spieren tijdens het trainen. Als je krachttraining doet en dus met zware gewichten traint, ontstaan er soms kleine scheurtjes in je spierweefsel tijdens die belasting. Dat is niet erg. Nieuw spierweefsel wordt pas na het trainen, in de herstelfase, aangemaakt. Hierdoor worden je spieren uiteindelijk sterker. Je hebt voldoende bouwstoffen nodig om dit herstel te optimaliseren en daar dient eten na het sporten voor. Bij duurtraining verbruik je juist weer veel energie en onttrek je flink veel glycogeen uit je spieren om dit te leveren. Je spieren hebben voedingsstoffen nodig om dit opnieuw aan te vullen. Een herstelmaaltijd is dus ook na een duurtraining zeker nodig. Benieuwd hoeveel je per dag ongeveer zou moeten bewegen? Lees dan deze tips nog eens door

Waarom herstelvoeding zo belangrijk is

Om de voorraad glycogeen weer aan te vullen, bevat een goede herstelmaaltijd voldoende koolhydraten en eiwitten. Eet daarom bijvoorbeeld als avondmaaltijd kip, rijst en groenten na een intensieve training. Sport je vaak ’s ochtends? Yoghurt met fruit of kwark met muesli zijn ook uitstekende producten. Als je veel krachttraining hebt gedaan, kan een eiwitshake ook een goede optie zijn ter aanvulling. Maar in principe zou je voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding moeten kunnen halen. Zo lang je gezond en gevarieerd eet, heb je geen extra aanvullingen nodig. 

Hoe zit het precies met eitwitten?

In Nederland geldt de aanbeveling van 1,2 tot maximaal 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor wedstrijdsporters. Iemand die gewoon recreatief sport heeft voldoende aan: 0,8 – 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Als je bijvoorbeeld 80 kilo weegt als (recreatieve) sporter, is dat dus ongeveer 64 tot 80 gram eiwit per dag.

Dat klinkt als heel veel. Maar de meeste mensen halen die makkelijk uit een gevarieerd eetpatroon met voldoende zuivel. Voor veel sporters, en zeker de recreatieve sporters, is dat ruim voldoende om in hun eiwitbehoefte te voldoen. Voor het eiwit heb je een dure eiwit shake dus niet nodig. Het is wel goed om direct na het sporten een snack met eiwitten te nemen, om zo de spieren te helpen herstellen en opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje kwark met fruit, een cracker met kipfilet, een gekookt ei of een glas chocolademelk. Of toch die eiwitshake, omdat 'ie gewoon zo lekker is. Wil jij meer weten over eten voor of na het sporten? Lees dan eens het boek ‘Eet als een atleet’ van I’m a Foodie. Dit boek staat boordevol nuttige tips! Wil jij weten wat je voor het sporten kan eten? We hebben hier ook handig tips voor. 

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.