Sporten na bevalling | Bedrijfsfitness Nederland

Artikel

Gepubliceerd op: 17 februari 2020

Sporten na bevalling: zo pak je dat aan

Veel kersverse moeders kunnen niet wachten om weer te gaan sporten na de bevalling. Is het niet om weer op krachten te komen, dan wel om de overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Het goede nieuws is dat je normaal gesproken vrij snel na de bevalling weer kan beginnen met sporten, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel lees je op welke manier je weer kunt beginnen met sporten na je bevalling.

Sporten na bevalling: zo pak je dat aan

Wanneer kan je veilig beginnen met sporten na je bevalling?

Hoe snel je na je bevalling weer kunt beginnen met sporten, verschilt per persoon. Heb je een relatief voorspoedige bevalling gehad, dan kun je waarschijnlijk eerder beginnen dan wanneer je kindje met een keizersnede is geboren. Ook maakt het uit hoe je conditie voor en tijdens je zwangerschap was. Je hoeft meestal geen weken op bed te liggen: vaak kan je na een paar dagen alweer wat voorzichtige oefeningen doen. Wij adviseren je om een postpartum check te laten doen bij een specialist. Beginnen met sporten na je bevalling kan meestal weer na 6 weken, of na 8 weken als je een keizersnede hebt gehad. Let wel op: dit is per persoon verschillend, laat je goed informeren voordat je start.

Voordelen van sporten na je bevalling

Het nieuwe moederschap brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Je slaapt waarschijnlijk te weinig, bent constant in de weer met luiers, flesjes en oneindige hoeveelheden babykleren. Dat sporten misschien niet het eerste is waar je nu aan denkt, is dus ook niet gek. Toch heeft het een aantal voordelen als je snel weer begint met sporten na je zwangerschap:

  1. Het geeft je energie
  2. Je slaapt beter
  3. Sporten werkt stressverlagend
  4. Verlaagt de kans op postnatale depressie
  5. Je raakt je overtollige zwangerschapskilo’s sneller kwijt
  6. Even een momentje voor jezelf

Dus hoewel je misschien het gevoel hebt dat je geen energie hebt om te sporten na je zwangerschap, kan het je juist op vele manieren helpen. Het is wel belangrijk om rustig aan te beginnen, daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Let hierop als je weer gaat sporten na de zwangerschap

Je lichaam is veranderd tijdens je bevalling. Daarom kun je niet direct weer intensief sporten en zijn er een aantal speciale aandachtsgebieden. Zo zullen je buikspieren in het begin behoorlijk slap zijn, omdat ze ruimte hebben moeten geven aan het kindje in je buik. Je bekkenbodemspieren hebben het met name tijdens de bevalling te verduren gehad, dus die verdienen ook extra aandacht. Denk daarnaast aan een goede sportbeha, zeker als je borstvoeding geeft en je dus grotere (en zwaardere) borsten hebt. Tot slot is een goede warming-up nog belangrijker dan anders, vanwege het hormoon relaxine. Dit is nog zo’n 6 maanden na je bevalling aanwezig en maakt je gewrichtsbanden- kapsels en pezen soepeler. Dit vergroot de kans op blessures.

Oefeningen om mee te beginnen

Wanneer je weer mag sporten kun je het beste beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren en buikspieren. Dit kan je, bij een bevalling zonder complicaties, vaak al na een paar dagen gaan doen. Zelfs als je nog veel in bed ligt!

  • De bekkenbodemspieren train je bijvoorbeeld tijdens het voeden van je baby. Een goede reminder voor jezelf om de oefening te blijven herhalen. Rustig aanspannen en weer ontspannen is alles wat je doet. In het begin zal dit wat onwennig voelen, dat is heel normaal na je bevalling. De oefening kun je langzaam intensiveren naarmate de kracht in je spieren weer terugkomt. Blijven deze oefeningen lastig? Vraag een bekkenbodemfysio om tips bij klachten.
  • Je start met het trainen van de schuine buikspieren om ervoor te zorgen dat je buikspieren weer op de juiste plek komen. Maak gebruik van de fietsbeweging terwijl je op je rug ligt, breng je rechter elleboog naar je linker knie en andersom. Wanneer je op je rug ligt en je je hoofd en schouders optrekt kun je voelen of er nog ruimte tussen je buikspieren zit. Vraag je verloskundige om een nacontrole voordat je start met het trainen van je rechte buikspieren.
  • Zitten je buikspieren weer op je juiste plek? Yes! Dan kan je nu starten met het trainen van je rechte buikspieren. Denk hierbij aan oefeningen zoals sit-ups of planken.

Klaar voor meer?

Na een aantal weken kan je weer uitgebreidere oefeningen gaan doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oefeningen die personal trainer Elske Sorel heeft samengesteld. Als je werkgever zich heeft aangemeld bij Bedrijfsfitness Nederland, kan je met een flinke korting naar een van onze 3000+ sportlocaties om daar te trainen. Ben je benieuwd waar je terecht kan? Bekijk het hier. Informeer naar de mogelijkheden om te sporten na je zwangerschap, onze sportlocaties helpen je graag om weer in vorm te komen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van Bedrijfsfitness Nederland? Schrijf je dan in voor onze inspiratiemail!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.

We wijzen je op onze privacyverklaring.