Artikel

Gepubliceerd op: 09 augustus 2023

Veilig sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap: veel vrouwen vragen zich af of en op welke manier dat kan. En hoewel er veel in je leven verandert als je een kindje verwacht, is stoppen met sporten of bewegen tijdens je zwangerschap echt niet nodig. In dit artikel vertellen we je op welke manier je sporten en zwanger zijn perfect kunt combineren.

Mag je sporten als je zwanger bent?

Om de meest gestelde vraag maar gelijk te beantwoorden: in principe mag je sporten als je zwanger bent, zolang er geen complicaties zijn. Sterker nog, er zijn allerlei voordelen als je je zwangerschap en sporten combineert, zowel fysiek als emotioneel. Zo kan sporten er bijvoorbeeld voor zorgen dat je eventuele zwangerschapskwaaltjes onder controle houdt. Het is wel belangrijk om even te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog.

Een aantal voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

Sporten en bewegen heeft natuurlijk sowieso voordelen voor je gezondheid. Kijken we specifiek naar sporten tijdens je zwangerschap, dan zien we dat (blijven) sporten bijvoorbeeld helpt tegen rugpijn en het verminderen van constipatie. Ook loop je minder risico op bepaalde complicaties en zorgt het voor een goede voorbereiding op de fysieke uitdaging van de bevalling. Ook op emotioneel vlak zijn er voordelen, zoals het verlichten van stress en een verminderd risico op onnodige ongerustheid en depressie.

Hoeveel sporten tijdens zwangerschap?

Veel zwangere vrouwen vragen zich af hoeveel ze mogen of moeten sporten tijdens hun zwangerschap. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt bijvoorbeeld heel erg af van hoe fit je al was voor je zwangerschap.

Over het algemeen wordt er aangeraden dat je elke week minstens 150 minuten matig intensief beweegt. Matig intensief betekent dat je nog wel normaal kunt praten, maar dat zingen niet meer lukt. Een stevige wandeling heeft vaak dat effect. Was je nog niet veel met sporten bezig voor je zwangerschap, bouw dan rustig op. Bij onze sportaanbieder Mom in Balance kun je op elk moment beginnen met sporten, en wordt je geholpen met de perfecte balans tussen sporten, zwangerschap en de rest van je leven.

Tips voor sporten tijdens je zwangerschap

Tot slot willen we nog een aantal tips met je delen om veilig en verantwoord te sporten tijdens je zwangerschap.

Veilige manieren van bewegen

Over het algemeen zijn wandelen, zwemmen, fietsen en rustig hardlopen uitstekende manieren om te sporten tijdens je zwangerschap.

Spiertraining is onmisbaar

Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Train daarom de spieren rondom je bekken, core, benen en armen. Let wel op met je buikspieren: de schuine buikspieren trainen is prima maar de rechte buikspieren kun je beter wat met rust laten. Laat de sit-ups en crunches dus maar even achterwege.

Let op je lichaamstemperatuur

Hoewel het prima is om een beetje te zweten, moet je er goed op letten dat je lichaamstemperatuur niet te ver oploopt. Doe het op een warme dag dus even wat rustiger aan en drink altijd voldoende water tijdens het sporten.

Ondersteuning bij sporten tijdens je zwangerschap

Hoewel je in de meeste gevallen gewoon kunt sporten terwijl je zwanger bent, snappen we dat je het misschien ook spannend vindt. Daarom kun je via Bedrijfsfitness Nederland ook sporten bij Mom in Balance, waar je ondersteund wordt door professionele coaches, zodat je gegarandeerd op een verantwoorde manier traint. Veel succes met je zwangerschap en de bevalling, misschien wil je ook alvast lezen over sporten na je bevalling!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.