Oefening

Gepubliceerd op: 06 februari 2019

Touwtjespringen voor een topconditie

Telefoon, sleutels, portemonnee, springtouw: check! Je bent klaar voor een nieuwe dag. Touwtjespringen is echt niet alleen bedoelt voor op het schoolplein. Het is misschien weer even wennen om het opnieuw op te pakken. Maar net als de push-up work-out van vorige week, is ook deze oefening super effectief en overal te doen en goed om conditie op te bouwen. Na het lezen van alle voordelen ben je vast overtuigd!

Je verbetert je conditie, kracht en explosiviteit

Touwtjespringen is een goede oefening als warming-up, maar óók als opzichzelfstaande training zeker de moeite waard. Je werkt aan je coördinatie, uithouding, timing, snelheid, kracht en explosiviteit. Deze work-out is niet voor niets zeer geliefd bij bijvoorbeeld CrossFitters of boksers. Reken maar dat jij volledig buiten adem raakt van een flinke portie touwtjespringen. Begin dan ook niet té fanatiek maar houd het eerst op tien minuten tot een kwartiertje per dag en bouw het daarna langzaam op. Of pak je springtouw voor een korte break, zoals collega Mike van de Binnendienst doet.

Even van die bureaustoel af en een minuutje touwtjespringen. Snel en effectief!
Even van die bureaustoel af en een minuutje touwtjespringen. Snel en effectief!

Je verbrandt in korte tijd veel calorieën met touwtjespringen

Je verbrandt gemiddeld 0,14 calorieën per kilo, per minuut. Dus als je 10 minuten touwtje springt en 75 kilo weegt, dan verbrand je al snel meer dan 100 calorieën. Hoe intensiever jouw springsessie, hoe meer calorieën je verbrandt. Touwtje springen is een ideale oefening voor het stimuleren van vetverbranding.

7 tips voor een goede training

1. Draai het touw vanuit je polsen rond en houd je handen dicht langs je lichaam, ter hoogte van je middel.
2. Knijp niet in de handvatten maar pak ze losjes beet.
3. Probeer op de bal van je voet te landen zodat je zo kort mogelijk contact maakt met de grond.
4. Spring niet te hoog.
5. Span je buikspieren aan en houd je rug recht.
6. Begin met korte work-outs. Touwtje springen is zeer intensief en kan tot blessures leiden aan bijvoorbeeld enkels of knieën omdat je bij iedere sprong gewicht moet opvangen. 
7. Houd de tijd bij met en stopwatch of klok. Maak bijvoorbeeld setjes van een halve minuut springen en een halve minuut rust. Doe dit zo’n tien minuten lang. 

Tip: gebruik een klok of stopwatch
Tip: gebruik een klok of stopwatch

Soorten springtouwen: welke kies je?

Er zijn super veel springtouwen op de markt waaruit je kan kiezen. Waarop moet je letten? In ieder geval op de lengte van het touw. Als je met je voeten op het springtouw staat, moeten de uiteinden tot onder je oksels komen. Veel touwen zijn qua lengte aan te passen aan jouw maat. Kies verder een touw dat jij fijn vindt. Je kan kiezen voor springtouwen met kogellagers, zodat je makkelijker meer snelheid kan halen. Beginners kiezen vaak een springtouw van nylon en stappen eventueel later over op een springtouw van leer of staal. 

Ook in handvatten zit verschil, ze zijn er bijvoorbeeld in hout, foam of kunststof. Verder zijn er springtouwen met een ingebouwde calorieteller of in allerlei vrolijke kleuren. Leef je lekker uit! 

Zelf de touwtjes in handen

Tijd om het springtouw erbij te pakken! Heb je de basis van touwtjespringen onder de knie en kan je het enige tijd volhouden? Dan is het leuk om te gaan variëren. Bijvoorbeeld door op één been te springen, te wisselen in tempo, lopend te touwtjespringen, double unders te oefenen, achteruit te springen, etc. Start de week goed en zoek je springtouw op of koop er één. Voordeel:  je hebt al een springtouw voor een paar euro’s. Trek bij voorkeur schoenen aan met goede schokdemping en zoek een niet al te harde ondergrond. Wij zijn alvast begonnen. Jump in!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.