Artikel

Gepubliceerd op: 07 januari 2021

Van sporten word je gelukkiger

Je hebt het ongetwijfeld wel eens gehoord of gelezen, van sporten word je gelukkiger. Ben jij momenteel in huis of buitenshuis lekker aan het bewegen? Dan ben jij misschien wel gelukkiger dan iemand die niet sport! Maar hoe werkt dat dan precies? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Nieuw in ons netwerk: sporten vanuit huis!

Weinig motivatie

Je kent het wel, je hebt zo’n dag dat je motivatie even ver te zoeken is. Toch pak je je tas in om naar de sportschool te gaan. Eenmaal in de sportschool, sta je omgekleed en wel klaar om aan je sportroutine te beginnen. Na de warming-up gaat alles al wat lekkerder en voor je het weet doe je nog net even dat extra setje push-ups.

Waar je de sportschool met tegenzin binnenstapt, huppel je nog net niet naar buiten. Je zit een stuk lekkerder in je vel! Je hebt letterlijk een boost gekregen van het sporten.

Waarom maakt sporten je gelukkiger?

De boost die jij krijgt door het sporten ervaar je niet zomaar. Jouw lijf maakt namelijk stofjes aan door beweging. Deze stofjes worden neurotransmitters genoemd. Het zijn als het ware boodschappersstofjes in je hersenen die informatie overbrengen van de ene naar de andere zenuwcel. Maar over welke van deze zogenoemde ‘feelgood’ stofjes hebben we het dan?

1. Dopamine: Dit stofje zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen na een lekkere workout. Het wordt ook wel het genotshormoon genoemd. Wanneer je iets doet wat je fijn vindt, verhoogt het je aandacht en geeft het je dat tevreden gevoel. Sporten is een gezonde manier om ervoor de zorgen dat de aanmaak van dopamine gestimuleerd wordt.

2. Serotonine: Het stofje serotonine heeft invloed op je stemming, eetlust, seksuele activiteit, slaap en beweging. Heb je ooit gehoord van het zelfvertrouwen-molecuul of het gelukshormoon? Dan gaat het over serotonine. Wanneer je start met bewegen neutraliseert dit stofje de mate van cortisol in je lichaam. Het helpt je dus om stress te verminderen.

3. Endorfine: dit onderdrukt pijn en werkt weerstand verhogend. Je wordt er blij van en het vermindert angst. Dit stofje zorgt voor het fijne gevoel na een lange workout. Wist je dat endorfine ook in enkele seconden je stressgevoel kan laten verdwijnen? Het is het snelst werkende anti-stress hormoon. Waar wacht je nog op? Op naar een positief en opgewerkt gevoel! Ga voor een stevige training, maar put jezelf niet volledig uit om het positieve effect van dit hormoon te ervaren.

 

Sporten maakt je gelukkiger

Hoe stimuleer je de aanmaak van deze geluksstofjes?

Dat is heel eenvoudig! Door lekker te bewegen gun jij jezelf niet alleen een fitter lijf, maar ook een gezondere mindset. Zeker in deze bijzondere periode is dat een goed idee! Doordat we momenteel in Nederland een stuk minder bewegen en meer thuiswerken, kunnen we wel wat extra geluksstofjes gebruiken. Keep up the good work en start vandaag nog met jouw gezonde doelen.

Tip: maak iedere dag een lekkere pauzewandeling om even je hoofd leeg te maken. Bezoek ook eens de outdoorgyms bij jou in de buurt, ideaal wanneer je even geen zin hebt om vanuit huis te sporten. Kan je wel wat trainingstips gebruiken? Lees dan ons artikel: de voordelen van outdoor gyms.

Bronnen:
https://herseninstituut.nl/het-brein/begrippenlijst/dopamine/
https://indekopgroep.nl/geluksstofjes/
https://www.bedrock.nl/serotonine-aanmaken/
https://ruudmeulenberg.nl/stress/wat-is-endorfine/

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.