Artikel

Gepubliceerd op: 15 augustus 2023

(Weer) beginnen met sporten? Zo pak je het op!

Beginnen met sporten of je sportroutine opnieuw opstarten, kan best een uitdaging zijn. Zeker na de zomervakantie of een andere vakantie, waarin je misschien je routine wat hebt laten varen of wat ongezonder hebt gegeten en gedronken. Maar maak je geen zorgen, met onze tips is sporten oppakken een fluitje van een cent!

Beginnen met sporten of opnieuw oppakken?

Of je voor het allereerst een sportroutine wilt opstarten of een oude gewoonte nieuw leven wilt inblazen, maakt veel verschil. Daarom delen we onze tips op in twee groepen: tips om te starten met sporten, en tips om het sporten op te pakken na een pauze.

Tips om te beginnen met sporten of om motivatie te krijgen

Wil je voor het eerst een gewoonte maken van bewegen of wil je weer motivatie krijgen? Dan zijn er een aantal eenvoudige tips die je daarbij helpen.

Begin rustig
Een van de meest gemaakte fouten door beginnende sporters, is dat ze te hard van stapel lopen. Het is veel beter om rustig op te bouwen, zodat je het ook daadwerkelijk volhoudt. Het kan voor jou misschien al een begin zijn om de trap te pakken in plaats van de lift, of na de lunch 30 minuten stevig te wandelen.

Maak tijd in je leven voor bewegen
Als je bedenkt dat je af en toe wilt gaan sporten, wordt het een lastig verhaal. Een sportroutine creëer je door letterlijk afspraken met jezelf te maken op welke dagen en op welke momenten je gaat bewegen. Zet het in je agenda en houd je eraan. Binnen een paar weken is sporten al bijna vanzelfsprekend!

Maak het leuk
Voor beginnende sporters kan bewegen soms vooral een enorme opgave lijken. Maar geloof het of niet: sporten kan ook leuk zijn! Dansen, zwemmen of tuinieren tellen bijvoorbeeld ook als beweging, waardoor je fit wordt zonder dat je het doorhebt. Daarnaast is samen sporten een bewezen manier om het leuker te maken en makkelijker vol te houden, dus misschien kun je gaan sporten met een sportmaatje.

Stel concrete en realistische doelen
Vaak helpt het om concrete doelen te stellen als je wilt beginnen met sporten. ‘Gewicht verliezen’ of ‘Fitter worden’ zijn bijvoorbeeld niet concreet genoeg. Bedenk wat je wilt bereiken, en probeer dat zo concreet mogelijk te maken. Hou het ook realistisch: niemand die net begint met sporten loopt over een maandje de marathon.

Tips om je sportroutine weer op te pakken

Er zijn allerlei redenen waardoor jouw sportroutine weg kan zakken: misschien vraagt je familie meer tijd, ben je op vakantie geweest of is het druk op je werk. Maar met deze tips pak je de draad zo weer op.

Ga NIET verder waar je was gebleven
Conditie komt te voet, en gaat te paard. Oftewel: als je een tijdje niet hebt gesport, is het niet realistisch om te denken dat je weer op je oude niveau verder kunt. Doe een paar stapjes terug en bouw rustig weer op naar waar je was.

Herinner je het goede gevoel
Sporten geeft je een goed gevoel. Dat heb je al eens meegemaakt, dus probeer je dat te herinneren als je even geen zin hebt om te gaan sporten, om zo je sportroutine nieuw leven in te blazen.

Zoek een mooie uitdaging
Een mooie stok achter de deur nodig? Vaak zijn er bij sportscholen leuke programma’s om bijvoorbeeld in twee weken of een maand een doel te bereiken. Zo bouw je niet alleen je routine weer op, maar krijg je ook dat goede gevoel terug. Bekijk of er een sportlocatie bij jou in de buurt is om weer te beginnen met sporten.

Benieuwd of je werkgever is aangesloten bij Bedrijfsfitness? Doe dan de werkgeverscheck!

Werkgeverscheck

 

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.