Oefening

Gepubliceerd op: 22 augustus 2022

Workout tip tijdens werk: crunches

In Nederland zitten we het meest van heel Europa en misschien herken je dit zitpatroon wel. Tijd voor een nieuwe workout tip tijdens werk! Ook als je wel veel in beweging bent: sporten tijdens het werk is een mooie pauze om even op te laden. Uit onderzoek blijkt dat deze balans belangrijk is voor welzijn en productiviteit. In deze blog lees je meer over de meest populaire oefening voor je buikspieren. Trommel je collega’s bij elkaar en kom lekker in beweging!

Effect van de crunch

Tijdens het juist uitvoeren van de crunch train je je rechte buikspieren en stimuleer je de spieropbouw. De oefening is effectief voor het versterken van de romp- en buikspieren. Wist je dat sterke buikspieren samen met je rugspieren je wervelkolom ontlasten en stabiliseren? Absoluut zinvol! Daarnaast is de crunch een populair alternatief voor sit-ups.

Hoe voer je de crunch uit?

  1. Ga op je rug liggen en buig je benen in een hoek van 90 graden.
  2. Zet je hakken vervolgens op de grond. Zorg ervoor dat je onderrug goed op de grond blijft.
  3. Plaats je handen achter je hoofd en wijs je ellebogen naar buiten, of kruis je armen voor je borst. Zorg ervoor dat je bovenrug recht is en trek eventueel je schouderbladen naar achter en beneden.
  4. Til met behulp van je buikspieren, je bovenrug en schouderbladen van de vloer. Druk je buik naar je benen toe en adem daarbij uit. Let op: kom omhoog tot een maximale hoek van 45 graden!
  5. Houd deze spanning kort vast en laat jezelf op een gecontroleerde manier weer zakken, terwijl je inademt. Hierbij houd je je bovenrug en schouderbladen continu in de lucht.

Verschillende varianten

Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf kan blijven uitdagen met de crunch! We hebben er 3 voor je op een rij gezet. Met welke crunch daag jij je collega’s uit?

- Bicycle crunch: ga op je rug liggen. Zet je handen naast je hoofd en til je schouders naar de crunch positie. Schop langzaam naar voren met je rechterbeen, en haal tegelijkertijd je linkerbeen naar binnen. Breng steeds de tegenovergestelde elleboog naar de knie.

- Reverse crunch: ga op je rug liggen. Leg je armen naast je lichaam en je benen in een hoek van 90 graden. Breng de billen omhoog en trek je knieën naar je hoofd toe. Til je knieën omhoog en duw ze in de richting van het plafond. Op deze manier worden de onderrug en billen van de vloer getild. Span je buikspieren aan en haal je gebogen knieën in één beweging gecontroleerd terug. Stop wanneer je bovenbenen zich loodrecht boven de vloer bevinden.

- Double crunch: neem de startpositie van de crunch aan. Breng de kin en borst omhoog, span je buikspieren aan en breng je schouders omhoog. Tijdens deze beweging breng je ook je knieën naar de borst.

Voor extra variatie: wissel de crunch vooral af met andere oefeningen. Heb jij de plank al eens gedaan? 

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.