Artikel

Gepubliceerd op: 20 december 2023

Blijven sporten in de winter

Blijven sporten in de winter is voor veel mensen behoorlijk moeilijk. Waar je in de zomer ‘s avonds nog prima even een rondje kunt rennen of een stuk gaat zwemmen, is het in de winter veel aantrekkelijker om onder een dekentje op de bank te kruipen. Toch is het erg gezond om te blijven sporten in de winter, en gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat je fit de winter doorkomt!

Waarom blijven sporten in de winter belangrijk is

Sporten is gezond. In de beweegnorm staat daarom dat volwassenen en ouderen er goed aan doen elke week minstens 150 minuten matig intensief te bewegen. En dat is dus een advies voor élke week, en niet alleen als het mooi weer is. Veel stilzitten is sowieso niet goed voor je, dus doe je er goed aan ook in de winter in beweging te blijven. Met sporten verhoog je je weerstand, en dat kunnen we allemaal goed gebruiken als het kouder wordt en we meer binnen zitten.

Bovendien verlies je je zorgvuldig opgebouwde fitheid sneller dan je lief is, als je in de winter niks meer doet. Je merkt gemiddeld al na zo’n 2 weken verschil. Zit je de hele winter stil, dan moet je in het voorjaar qua fitheid eigenlijk weer vanaf 0 opbouwen.

Voordelen van bewegen in de winter

Sporten in de winter heeft zelfs voordelen ten opzichte van sporten in andere seizoenen. Dat zegt dr. Adam Tenforde, die verbonden is aan de Harvard-universiteit. Dat komt volgens hem doordat je hart minder hard hoeft te werken en je minder zweet in de winterkou, waardoor je efficiënter kunt sporten.

Bovendien laten onderzoeken zien dat trainen in koud weer zogenaamd wit vet, met name buik- en dijvet, omgezet kan worden in calorie-verbrandend bruin vet. Een laatste voordeel van buiten sporten in de winter is dat je zo veel mogelijk zonlicht pakt, wat helpt bij een winterdepressie en sowieso goed is voor de aanmaak van vitamine D.

Fijne workouts in de winter

Er is gelukkig genoeg mogelijk als je wilt blijven sporten in de winter. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de winter binnen te gaan zwemmen. Het ritje naar het zwembad is weliswaar koud, maar dat vergeet je zodra je het verwarmde water in springt. Ook fitnessen in een sportschool of (hot) yoga zijn prima manieren om te blijven bewegen in de winter.

Kost naar buiten gaan je in de winter echt te veel moeite? Zelfs dan is er geen man overboord en kun je gewoon blijven sporten. Bijvoorbeeld door online lessen te volgen. Via Bedrijfsfitness Nederland heb je een ruime keuze uit online aanbieders, zoals Basic-Fit HOME. Ideaal wanneer je een fervent wielrenner bent en in de winter wilt blijven fietsen. Je krijgt dan een Smart Bike thuis geleverd en geïnstalleerd, waarna je eenvoudig allerlei workouts kunt doen om fit en gezond te blijven.

Sporten met korting

Als jouw werkgever bedrijfsfitness aanbiedt, wordt het nog gemakkelijker om in de winter te blijven sporten. Je krijgt dan namelijk korting op je sportabonnement! Kies uit meer dan 4.000 sportlocaties in heel Nederland, ga voor onbeperkt sporten met Workit en krijg met één abonnement toegang tot 600+ locaties óf ontdek het uitgebreide online aanbod. Check snel of jouw werkgever is aangesloten!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.