Artikel

Gepubliceerd op: 11 april 2024

Buiten sporten: dit zijn de extra voordelen!

Sporten is gezond, dat is niets nieuws. Het zorgt onder andere voor een betere conditie, meer spierkracht, een betere mentale gezondheid en minder kans op bijvoorbeeld hartklachten. Hoewel het bij deze voordelen niet uitmaakt of je binnen of buiten sport, zijn er aan buiten sporten toch nog wat extra voordelen verbonden. In dit artikel lees je daar meer over.

Gebruik meer spiergroepen

Sport je buiten, dan maak je automatisch gebruik van meer en andere spiergroepen dan bij het sporten binnen. Dat geldt met name voor sporten als hardlopen en wielrennen. Buiten is het terrein meer oneffen, waardoor je bij het hardlopen bijvoorbeeld meer zijwaartse bewegingen maakt. Ook heb je op een racefiets meer balans en coördinatie nodig dan op een hometrainer, en gebruik je de spieren in je bovenlichaam meer. Naast dat je workouts buiten hierdoor automatisch intensiever zijn, voorkom je ook klachten die kunnen ontstaan door de steeds herhalende beweging op bijvoorbeeld een loopband.

Meer vitamine D!

Veel Nederlanders brengen het grootste deel van hun tijd binnen door. Hierdoor kan het zijn dat je te weinig vitamine D aanmaakt. Een tekort aan vitamine D kan een nadelig effect hebben op je fysieke gezondheid. Sport je overdag buiten, dan wordt je blootgesteld aan UVB-stralen. Hierdoor maakt je lichaam zelf vitamine D aan, zodat je dit niet meer (of minder) als voedingssupplement hoeft te nemen.

Goed voor je humeur

Er zijn veel onderzoeken geweest die hebben bewezen dat regelmatig bewegen goed is voor je humeur. Maar volgens een artikel in Psychiatry International is dat nog meer het geval als je buiten sport. Er is zelfs een speciale term voor: “Green exercise”, oftewel groen sporten. De onderzoekers vermoeden dat dit nog een overblijfsel is uit onze tijd als jager-verzamelaars, alsof onze hersenen simpelweg gelukkiger zijn als we buiten bewegen.

Uit een onderzoek naar de stressniveaus bij het sporten in een gemeentelijk park, een stedelijke omgeving en een natuurgebied bleek ook dat sporten in het natuurgebied verreweg het meest stress verlagend werkt.

Het is goedkoper

Niet iedere werkgever is aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland, waardoor een abonnement voor de sportschool soms best prijzig kan worden. Buiten sporten hoeft niet veel geld te kosten: een paar goede schoenen en goede kleding, en je kunt al gaan rennen. Of je werkt je in het zweet in een van de vele outdoor gyms die je tegenwoordig tegenkomt.

Extra motivatie nodig?

Hoewel er genoeg redenen zijn om vandaag nog te beginnen met buiten trainen, kan de drempel misschien toch te hoog zijn. Vaak helpt het dan om te beginnen met een begeleidde workout in een groep. Dat is vaak net wat gezelliger, én een goede stok achter de deur om regelmatig te sporten in de buitenlucht!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.