Artikel

Gepubliceerd op: 01 november 2023

Een gezonde werk-privébalans voor je werknemers: voordelen & tips

Een goede balans tussen werk en privé is waarschijnlijk ook binnen jouw organisatie een terugkerend onderwerp. Natuurlijk wil je als werkgever het maximale resultaat en vraag je soms veel van je werknemers, maar uiteindelijk kan dat juist ook voor problemen zorgen. Als de werk-privébalans niet op orde is, kan dat namelijk leiden tot meer verzuim. In dit artikel bespreken we een aantal voordelen van een goede balans tussen werk en privé en wat je als werkgever kunt doen om je werknemers te helpen.

Voordelen van een gezonde werk-privébalans

Werken is voor veel van ons een belangrijk onderdeel van het leven. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het niet het enige is dat er toe doet. Help je als werkgever bij het vinden van de juiste balans tussen werk en privé voor je werknemers, dan profiteer je van een aantal voordelen.

Minder verzuim

Verzuim door burn-outs en vergelijkbare klachten lijken een steeds grotere rol te spelen in het huidige werkveld. Bij ongeveer een derde van werkgerelateerd verzuim ligt de oorzaak bij stress. En de kosten daarvan lagen in 2018 al op meer dan 3 miljard euro! Door aandacht te hebben voor een gezonde balans, is er minder stressgerelateerd verzuim en bespaar je geld.

Hogere productiviteit

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, zorgt een goede werk-privébalans juist voor een hogere productiviteit. Een werknemer die uitgerust is en weinig stress ervaart, kan zich beter concentreren en is daardoor langer productief. Ook is de motivatie van werknemers beter als het leven buiten het werk ook voldoening geeft.

Talent aantrekken en behouden

Veel werkzoekenden vinden het steeds belangrijker om werk te hebben waar voldoende aandacht is voor een gezonde balans tussen werk en privé. Volgens een rapport van het World Economic Forum is het zelfs een van de belangrijkste factoren! Laat je als werkgever zien dat een gezonde balans belangrijk voor je is, dan word je interessanter en wordt het makkelijker talent aan je te binden.

Tips om als werkgever te helpen bij een gezonde werk-privébalans

We hebben een aantal grote voordelen besproken, laten we nu kijken naar een aantal tips om de werk-privébalans in jouw organisatie te verbeteren.

Geef het goede voorbeeld

Het is belangrijk dat het management in jouw organisatie het juiste voorbeeld geeft. Dus geen appjes ‘s avonds laat of mailtjes in het weekend. En neem zelf af en toe ook vrij voor een vakantie!

Luister naar je medewerkers

Het goede voorbeeld geven is één, maar het is ook belangrijk om met je medewerkers in gesprek te gaan. Vertel ze niet alleen hoe de beste balans er voor jou uitziet, maar luister ook vooral naar de wensen van je medewerkers.

Bied goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook veel doen. Zorg bijvoorbeeld dat hybride werken altijd kan en zelfs aangemoedigd wordt. Dit scheelt jouw medewerkers reistijd en levert ze daarmee meer tijd voor privé op. Of bied je medewerkers de mogelijkheid om te sporten met een bedrijfsfitnessregeling. Lekker ontladen tijdens een fijne workout, en dat met een aantrekkelijke korting!

Wil je meer weten over bedrijfsfitness en wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Lees dan onze brochure!

Download brochure

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.