Artikel

Gepubliceerd op: 31 augustus 2023

Minder verzuim dankzij gezonde werkomgeving

Ziekteverzuim verminderen is voor jou als hr-manager een belangrijk thema. Er zijn allerlei manieren om dat voor elkaar te krijgen, waaronder het creëren van een gezonde werkomgeving. Maar wat is een gezonde werkomgeving, en wat kun je precies doen? Lees onze tips voor een gezonde werkomgeving en minder ziekteverzuim.

Wat is een gezonde werkomgeving?

Een gezonde werkplek gaat om veel meer dan alleen veiligheid. Het beslaat ook thema’s als licht, ergonomie, voldoende groen en niet te veel lawaai. Daarnaast kun je ook denken aan gezond eten, voldoende beweging, een goede balans tussen werk en privé en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Kortom, er zijn allerlei manieren om de werkomgeving te verbeteren. We geven je graag een paar tips!

Bedrijfsfitness kan helpen om het ziekteverzuim te verlagen. Lees onze whitepaper 'Bedrijfsfitness introduceren in 5 stappen'. 

Download whitepaper

Voorkom pijn en uitval met aandacht voor ergonomie

Een slechte werkhouding kan voor allerlei klachten zorgen. Een bekende term is RSI, al noemen artsen dat nu liever CANS:  Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder. Als je werknemers niet weten hoe ze hun bureau en bureaustoel goed instellen, is de kans op dit soort klachten groot. Een zit-sta-bureau of een verstelbaar laptopstandaard helpt al enorm! Je kunt jouw werknemers ook deze 4 oefeningen voor een goede werkhouding laten zien.

Licht en lucht

Kantoormedewerkers zitten een groot deel van de dag binnen. Daarom is het ontzettend belangrijk om aandacht te hebben voor goede kwaliteit licht en lucht. Ouderwetse TL-verlichting kan bijvoorbeeld voor hoofdpijn zorgen, en ook te weinig of te veel licht zorgt voor problemen. Hetzelfde geldt voor slechte luchtkwaliteit. Zorg dus voor voldoende frisse lucht, goede circulatie en voldoende planten die de lucht zuiveren.

Maak de gezonde keuze makkelijk(er)

De middagdip is een moment dat veel werknemers overwinnen met een snack. Bied jij in dat geval alleen suikerrijke drankjes, zakjes chips of chocola aan? Dan is er veel winst te behalen als je zorgt voor gezonde producten. Vers fruit doet wonderen voor de energie en helpt ziekteverzuim voorkomen.

Aandacht voor balans

Ook het mentale aspect is ontzettend belangrijk bij het verminderen van ziekteverzuim. Zorg daarom dat er ook aandacht is voor de juiste balans tussen werk en ontspanning. Niemand kan 8 uur per dag met volle focus en energie zijn werk doen. Ook de balans tussen werk en privé is belangrijk, dus zorg dat het maken van overuren echt een uitzondering is.

Moedig beweging aan

Je hoort weleens dat zitten het nieuwe roken is. Daarom is het belangrijk je medewerkers aan te moedigen voldoende te bewegen. In combinatie met het voorgaande punt zou je er daarom aan kunnen denken om ergens een tafeltennistafel neer te zetten, waarbij je ontspanning en beweging combineert. Ook het eerder genoemde zit-sta-bureau kan hier een mooie rol vervullen.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.