Nieuws

Gepubliceerd op: 05 juni 2024

Week van de mentale gezondheid

Van 3 tot en met 8 juni 2024 is het de Week van de mentale gezondheid. Tijdens deze week wordt er op verschillende manieren extra aandacht gevraagd voor het belang van mentaal fitte werknemers. Want nog steeds worstelen veel mensen met de negatieve gevolgen van stress, en is daar niet altijd genoeg aandacht voor.

Wat is de Week van de mentale gezondheid?

De Week van de mentale gezondheid wordt landelijk afgetrapt op 3 juni 2024. Er worden de hele week allerlei activiteiten georganiseerd in het hele land om het belang van mentale gezondheid bespreekbaar te maken.

Waarom is mentale gezondheid zo belangrijk?

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek heeft gemiddeld zo’n 1 op de 6 personen last van psychische vermoeidheid op het werk. Dit soort klachten, vaak veroorzaakt door stress, kunnen voor allerlei problemen zorgen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een burn-out of andere langdurige uitval.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat er over het onderwerp ‘mentale gezondheid’ gepraat wordt. Hierdoor hoeven werknemers niet met hun klachten rond te blijven lopen, kun je als werkgever eerder ondersteuning bieden en uitval voorkomen. Het vergroten van de mentale weerbaarheid van je werknemers zorgt naast een lager ziekteverzuim ook voor meer werkgeluk en hogere productiviteit. Het ondersteunen van de mentale gezondheid van je werknemers is ontzettend belangrijk en levert je als werkgever veel voordelen op.

Waarom beweging zo belangrijk is voor mentaal gezonde werknemers

Een van de speerpunten van het verbeteren van mentale gezondheid, is lichaamsbeweging. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat regelmatige lichaamsbeweging helpt bij angst, stress en depressies. Dat komt onder andere door de aanmaak van endorfines tijdens het bewegen, stoffen die je een goed gevoel geven. Ook ervaren mensen die regelmatig bewegen dat ze meer energie krijgen, beter slapen en positiever in het leven staan. Kortom, genoeg redenen om als werkgever stil te staan bij de mentale gezondheid van je werknemers. En waarom help je ze niet alvast op weg met een financieel aantrekkelijke bedrijfsfitnessregeling?

Bronnen: CBS

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.