Artikel

Gepubliceerd op: 11 april 2024

Vergroot de mentale weerbaarheid van je werknemers

De mentale weerbaarheid van werknemers vergroten is een belangrijk thema voor veel werkgevers. Niet vreemd, als je bedenkt dat uit een onderzoek van TNO uit 2023 bleek dat 1,6 miljoen werknemers last hadden van een burn-out of stress gerelateerde klachten. Bovendien neemt het aantal mensen met klachten de laatste jaren alleen maar toe, dus genoeg redenen om actie te ondernemen. In dit artikel helpen we je daarbij op weg.

Wat is mentale weerbaarheid?

Mentale weerbaarheid wordt ook wel mentale veerkracht genoemd. Vrij vertaald houdt de American Psychological Association er de volgende definitie op na:

“Mentale veerkracht is het proces en de uitkomst van het succesvol aanpassen aan moeilijke of uitdagende levenservaringen, vooral door mentale, emotionele en gedragsmatige flexibiliteit”.

Nog simpeler gezegd gaat mentale weerbaarheid over hoe iemand terug kan komen en zich kan ontwikkelen na grote uitdagingen. De mentale weerbaarheid wordt vaak op de proef gesteld als er veel stress ervaren wordt in het dagelijks leven, of bij zaken als ziekte of overlijden in de omgeving.

Kortom, een complex verhaal en helemaal niet vreemd dat je motivatie om te gaan sporten soms ver te zoeken is. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf toch in beweging te krijgen en houden.

Voordelen van mentaal veerkrachtige werknemers

Er zijn een aantal voordelen voor jou als werkgever als je de mentale weerbaarheid van je werknemers helpt vergroten.

Ten eerste is er natuurlijk het lagere ziekteverzuim. Hoe weerbaarder je werknemers zijn, hoe minder snel er ziekteverzuim zal ontstaan door werkstress. Daarnaast blijkt volgens het Center for Workplace Mental Health dat mentaal weerbare werknemers meer werkgeluk ervaren, meer betrokken zijn bij de organisatie, een beter gevoel van eigenwaarde hebben en productiever zijn.

Zaken als lange werkdagen, overbelasting, onzekerheid over het werk en conflicten met collega’s kunnen de mentale weerbaarheid sterk onder druk zetten, met een burn-out of andere langdurige psychische klachten als gevolg.

Tips voor werkgevers

Het goede nieuws is dat je als werkgever verschillende dingen kunt doen om de mentale weerbaarheid te vergroten.

Het begint met begrip

Erkennen dat werkstress een belangrijke factor is voor je werknemers, en laten zien dat je naar de uitdagingen wilt luisteren en eraan wilt werken, is een belangrijke eerste stap. Er heerst bij veel organisaties nog een taboe op het bespreken van de mentale gezondheid, terwijl dit juist de deur opent naar oplossingen.

Flexibiliteit en autonomie

Hoe meer flexibiliteit en autonomie je kunt bieden, hoe beter dat is voor de mentale weerbaarheid. Een flexibele werkweek met de mogelijkheid om thuis te werken en het beperken van overuren is een goede basis. En hoe meer een werknemer zelf kan bepalen op welke manier het werk wordt ingericht, hoe beter dat is voor de mentale veerkracht. Een goede balans tussen werk en privé is daarbij ook onmisbaar.

Toegang tot hulp

Als er werknemers met mentale klachten zijn, dan is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk de benodigde hulp krijgen. Hoe eerder er hulp is, hoe groter de kans dat een klein probleem niet uitgroeit tot langdurig verzuim. Verder is voorkomen beter dan genezen, dus is het verstandig aandacht te besteden aan het gezond houden van gezonde medewerkers. Een van de manieren waarop dat kan, is door ze aan te moedigen voldoende te bewegen.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.