Artikel

Gepubliceerd op: 22 februari 2024

Zo kun je ziekteverzuim terugdringen op het werk

Ziekteverzuim bezorgt je als werkgever heel wat hoofdbrekens. Niet alleen kost het geld en gaat het ten koste van de productie, maar wanneer een werknemer uitvalt legt dat ook extra druk op de collega’s. Het is voor een onderneming dus van groot belang om ziekteverzuim te verminderen. Een bewezen remedie: stimuleer je werknemers om meer te bewegen.

Beweging helpt verzuimreductie

Uit onderzoek van TNO blijkt dat sportende werknemers minder vaak verzuimen dan hun niet-sportende collega’s. Over een periode van 4 jaar verzuimden sporters met zittend werk gemiddeld 25 dagen korter dan niet-sporters en zelfs ruim 50 dagen korter dan werknemers die nooit gesport hadden.

10 tips om ziekteverzuim te verlagen of te voorkomen

Hieronder geven wij tien tips die werkgevers kunnen gebruiken om het ziekteverzuim van hun medewerkers te verminderen of te verlagen.

1. Creëer een gezonde werkomgeving

Het is belangrijk om een werkomgeving te creëren die bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Zorg voor voldoende ventilatie en verlichting, een comfortabele werkplek en een gezonde kantine met gezonde voeding.

2. Stimuleer gezond gedrag

Stimuleer gezond gedrag onder je medewerkers. Bijvoorbeeld door het aanbieden van gezonde voeding, bedrijfsfitness en gezondheidsprogramma's. Maar ook door het aanmoedigen van een gezonde levensstijl, zoals voldoende beweging, goede voeding en voldoende slaap. 

3. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden

Zorg ervoor dat uw medewerkers kunnen werken onder goede arbeidsomstandigheden. Hierbij kun je denken aan het voorkomen van fysieke en mentale belasting en het verminderen van stress.

4. Bied ondersteuning aan medewerkers

Bied ondersteuning aan medewerkers die gezondheidsproblemen hebben. Bijvoorbeeld door het aanbieden van coaching, counseling en toegang tot medische zorg. Zo voelen medewerkers zich gesteund en kunnen ze sneller herstellen.

5. Zorg voor duidelijke communicatie

Zorg voor duidelijke communicatie over gezondheid en welzijn op de werkvloer. Geef medewerkers toegang tot informatie over gezondheidsrisico's en preventie. Zorg ook voor een open communicatiecultuur, waarin medewerkers vrij kunnen praten over gezondheidsproblemen.

6. Train leidinggevenden

Train leidinggevenden in het herkennen en aanpakken van gezondheidsproblemen bij medewerkers. Zij moeten weten hoe ze kunnen ondersteunen bij het herstel en re-integratie.

7. Bied flexibele werkregelingen

Bied flexibele werkregelingen aan, zoals thuiswerken of flexibele werktijden. Dit kan medewerkers helpen om werk en privé beter op elkaar af te stemmen, wat kan leiden tot een betere gezondheid en minder stress.

8. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. Een goede balans kan ervoor zorgen dat medewerkers zich beter voelen en minder stress ervaren. Dit kan leiden tot minder ziekteverzuim.

9. Stel duidelijke doelen

Stel duidelijke doelen en verwachtingen voor uw medewerkers. Dit kan hen helpen om gefocust te blijven en kan stress en burn-out voorkomen.

10. Creëer een positieve werkcultuur

Creëer een positieve werkcultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en kunnen groeien. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en minder ziekteverzuim.

Bied gezonde arbeidsvoorwaarden aan

Wil je als werkgever het ziekteverzuim terugdringen, dan is het aanbieden van een bedrijfsfitnessregeling dus een slimme zet. Werknemers kunnen dan sporten met belastingvoordeel en dat is een goede aansporing om meer te bewegen. Met zo’n ‘gezonde arbeidsvoorwaarde’ geef je bovendien een positief signaal af over het belang dat jouw onderneming hecht aan het welzijn van de medewerkers.

Maatregelen op de werkvloer

Om het beleid voor verzuimreductie nog verder te versterken kun je ook maatregelen nemen op de werkvloer. Denk aan het installeren van pauzesoftware die werknemers waarschuwt wanneer ze te lang achter de computer zitten, of het promoten van lunchwandelen. Neem daarbij de wensen en behoeftes van je medewerkers in acht en je kunt het ziekteverzuim flink verminderen.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.