Artikel

Gepubliceerd op: 12 juli 2023

De (on)zin van stretchen

De één begint en eindigt er zijn workout standaard mee, de ander slaat het bewust of onbewust over: stretchen. Een onderwerp waar ieder zo zijn eigen kijk op heeft en waar menig discussie over wordt gevoerd. Met name over het effect van stretchen op blessures. Maar wat is stretchen nu eigenlijk, wat zijn de voordelen ervan en welke vormen van stretchen zijn er? Dat lees je in dit artikel.

Wat is stretchen?

Wanneer je stretcht, rek je je spieren tijdens een beweging of positie. Daarbij worden de spiervezels in de lengte van de spier uit elkaar getrokken. Hiermee verleng je je spieren.

Statisch of dynamisch stretchen

Stretchen kan je op twee verschillende manieren doen: dynamisch en statisch. Bij statisch stretchen houd je een stretchpositie aan zonder te bewegen. Deze oefeningen kunnen passief, zonder de betreffende spier op te spannen, of actief, met samentrekking van de spier. Deze vorm van stretchen is bedoeld om leniger te worden. Met dynamisch stretchen voer je oefeningen uit terwijl je beweegt. Dit kan je goed inzetten als warming-up.

De voordelen van stretchen

Hoewel er veel wordt gezegd en geschreven over de voordelen van stretchen, zijn lang niet alle voordelen wetenschappelijk onderbouwd. Daarom bespreken we drie voordelen die wel zijn bewezen én heel fijn zijn voor je dagelijkse leven buiten het sporten om.

1. Stretchen vermindert stress

Je brengt je aandacht naar je schouders en nek en constateert dat je er compleet verkrampt bij zit. Herken je dat? Niet zo gek, want in periodes van (werk)stress zijn we geneigd om onze spieren te verkrampen. Gun jezelf een dagelijks rustmoment door tien minuten te stretchen en ervaar hoe het je helpt je spieren te ontspannen.

2. Stretchen verbetert je houding

We zitten veel, heel veel. En onbewust zitten we vaak voorovergebogen, met samengetrokken borst- en schouderspieren. Zo’n ongezonde lichaamshouding kan vervelende effecten hebben. Wees dit voor en plan stretchsessies in. Door je spieren vaker op te rekken kan je namelijk je lichaamshouding verbeteren.

3. Stretchen maakt je flexibeler

Hoe ouder we worden, hoe minder flexibel ons lichaam wordt. Met stretchen kan je dit vertragen. Je wordt er namelijk flexibeler en leniger van! Dit kan voor bepaalde sporters handig zijn, denk aan voetballers, turners en atleten. Maar ook voor dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, fietsen en wandelen, is het prettig om een beetje soepel te blijven.

Voorkomt stretchen blessures?

Stretchen voorkomt blessures. Of toch niet? Zoals gezegd zijn de meningen hierover verdeeld. Wetenschappelijk bewijs is er in ieder geval niet voor. Sporters lopen dus niet minder blessures op wanneer ze rekken voor een inspanning.

Het beste moment om te stretchen

Veel topsporters stretchen niet óf dynamisch vlak voordat ze moeten presteren. Volgens wetenschappelijk onderzoek vermindert statisch stretchen namelijk je spierkracht. Dit terwijl dynamisch stretchen je spierkracht juist iets kan verbeteren. Statisch stretchen is dan wel weer erg fijn als moment van ontspanning na je workout. Wist je trouwens dat stretchen op zichzelf al een prettige workout is? Je hebt er helemaal niets voor nodig, dus probeer het eens!

Twijfel je over jouw manier van stretchen? Haak je sportaanbieder aan en stem het af met een expert!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.