Artikel

Gepubliceerd op: 29 juni 2022

Fysieke voordelen van bewegen

Voldoende bewegen is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel goed voor je. Eerder las je al dat je van sporten gelukkiger wordt en dat het
je weerstand verhoogt. Voldoende bewegen geeft je nog veel meer fysieke voordelen, en daar lees je in dit artikel meer over.

Wat houdt voldoende bewegen in?

Voldoende bewegen is een rekbaar begrip. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden, bijvoorbeeld vanwege een hogere leeftijd, blessure of handicap. Waar het bij voldoende bewegen vooral om gaat, is dat je doet wat voor jou haalbaar is.

Om je een beetje op weg te helpen, heeft de overheid de beweegrichtlijnen bedacht. Hierin staat hoeveel gezonde kinderen, volwassenen en ouderen per week zouden moeten bewegen. Het CBS liet in 2020 weten dat de helft van de Nederlanders in 2019 voldeed aan de beweegrichtlijnen. Maar nadat jij hebt gelezen over de fysieke voordelen van voldoende bewegen, stijgt dat misschien nog wel wat!

5 fysieke voordelen van bewegen

Het maakt eigenlijk niet uit hoe jong, oud, ongezond of gezond je bent: voldoende bewegen biedt voor iedereen voldoende voordelen. We zetten er 5 voor je op een rij!

1. MINDER RISICO'S OP ZIEKTES
Beweeg je voldoende, dan verklein je daarmee het risico op ziektes. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook zijn er aanwijzingen dat voldoende bewegen het risico op veelvoorkomende soorten kanker verlaagt.

2. STERKERE SPIEREN EN BOTTEN
Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is dat je je botten, gewrichten en spieren beschermt. Zo zorg je er namelijk voor dat je ook op hogere leeftijd fit blijft. Door nu al voldoende te bewegen, leg je een goede basis voor later.

3. EEN LICHAAM DAT ER GEZOND UITZIET
Beweeg je voldoende, dan zul je zien dat je lichaam er gezonder uitziet en dat je een gezond gewicht kunt behouden. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Ook als je wat kilo’s kwijt wilt raken, is meer bewegen en gezond eten het advies.

4. EEN LANGER LEVEN
Onderzoeken laten zien dat je langer leeft als je voldoende beweegt. Zelfs 10 minuten per dag bewegen maakt daarbij al verschil. Ook het zetten van voldoende stappen, voor volwassenen zo’n 8000 tot 10.000 per dag, verkleint het risico op vroegtijdig overlijden.

5. BEHEERS CHRONISCHE GEZONDHEIDSPROBLEMEN EN HANDICAPS
Hoewel de beweegrichtlijn misschien niet haalbaar is, kan voldoende bewegen ook helpen bij chronische gezondheidsproblemen en handicaps. Zo vermindert het de pijn bij artrose, helpt het bij een goede bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 en verhoogt het de mogelijkheden en onafhankelijkheid van mensen met een handicap.

Plannen om meer te bewegen?

Heb jij na het lezen van dit artikel echt zin gekregen om meer te gaan bewegen? Bekijk dan eens een aantal oefeningen die je gewoon op je werk kunt uitvoeren, zoals de plank, burpees of gewichtheffen zonder gewichten

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.