Artikel

Gepubliceerd op: 14 maart 2024

Motivatie om te sporten nodig? Dit helpt!

Iedereen weet dat sporten en bewegen gezond is, maar waarom is het dan zo moeilijk om die sporttas te pakken en daadwerkelijk te gaan? En hoe zorg je er nou voor dat je écht de motivatie krijgt en vasthoudt om te sporten? In dit artikel lees je meer over de wereld achter motivatie en delen we een aantal tips om gemotiveerd te blijven.

Hoe werkt motivatie?

Motivatie wordt aangestuurd door hersensystemen die al in de vroege kindertijd worden aangemaakt. Volgens het Center on the Developing Child van de Harvard University zijn er twee hoofdtypen motivatie: zogenaamde benaderingsmotivatie en vermijdingsmotivatie.

Bij benaderingsmotivatie komt er een neurochemische stof vrij in de hersenen die duidelijk maakt dat er iets gebeurt waar we van zouden moeten genieten. Aan de andere kant leidt vermijdingsmotivatie ons weg van bedreigende of onaangename situaties door hormonen vrij te geven die een vecht-of-vlucht-reactie opwekken. Beide soorten worden beïnvloed door intrinsieke drijfveren en extrinsieke feedback. De “aanleg” van de hersensystemen is complex, en wordt onder andere beïnvloed door de interacties en ervaringen in onze kindertijd, en door onze genen.

Kortom, een complex verhaal en helemaal niet vreemd dat je motivatie om te gaan sporten soms ver te zoeken is. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf toch in beweging te krijgen en houden.

Intrinsieke motivatie is wat je zoekt

Over het algemeen werkt extrinsieke motivatie goed als het gaat om taken voor de korte termijn. Als iemand je bijvoorbeeld €1.000,- geeft voor elke kilometer die je hardloopt, zal zo’n marathon ineens een stuk haalbaarder lijken. Maar zodra de geldkraan dichtgedraaid wordt, is het waarschijnlijk ook gedaan met je motivatie.

Intrinsieke motivatie, dus motivatie die vanuit jezelf komt, werkt beter als het om sporten en bewegen gaat. Het betekent dat je sport omdat je het leuk vindt, en je kunt gevoelens van persoonlijke voldoening ervaren en het gevoel hebben dat je je vaardigheden gebruikt of uitbreidt.

Zo vind je intrinsieke motivatie

De uitdaging met intrinsieke motivatie is dat het heel persoonlijk is. Wat voor je buurman of collega werkt, hoeft voor jou niet hetzelfde effect te hebben. In dat licht kan het interessant zijn om bij jezelf na te gaan waarom je het sporten (weer) wilt oppakken. Een aantal voorbeelden:

  • Ik wil me sterk en krachtig voelen
  • Ik wil minder stress
  • Ik wil meer zelfvertrouwen
  • Ik wil me rustiger voelen
  • Ik wil me fit voelen
  • Ik wil me gezond voelen
  • Ik wil trots op mezelf zijn

Naast dat zo’n gedachte je intrinsieke motivatie helder maakt, helpt het ook bij het kiezen van een manier van bewegen of sporten die bij je past. Wil je minder stress, dan kies je misschien voor yoga. En als je je sterk en krachtig wilt voelen, ga je eerder aan de gewichten hangen in de sportschool.

De kracht van gewoonte

Jim Ryun, een Amerikaan die drie keer meedeed aan de Olympische Spelen, heeft een mooie uitspraak gedaan over motivatie. Hij zei: "Motivatie is wat je op gang brengt, gewoonte is wat je gaande houdt.” Alleen de juiste motivatie is voor de meeste mensen niet genoeg om te blijven sporten en bewegen. Door van het bewegen een gewoonte te maken, lukt het je ook om gewoon te gaan sporten, ook als je eventjes minder gemotiveerd bent. Bovendien hebben we allerlei tips om (weer) te beginnen met sporten of manieren waarop je kunt bewegen als je eigenlijk geen tijd hebt.

Een goede manier om de drempel voor het sporten te verlagen is natuurlijk korting op je sportabonnement via Bedrijfsfitness Nederland. Is jouw werkgever al aangemeld?

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.