Artikel

Gepubliceerd op: 24 augustus 2023

5 tips voor vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer is voor veel werkgevers een belangrijk onderwerp. En dat is niet vreemd, want vitale werknemers zijn blije werknemers, en dat heeft weer allerlei voordelen voor jou als werkgever. Maar wat kun je doen om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren? We geven je graag een aantal handige tips.

Wat verstaan we onder vitaliteit?

Vitaliteit gaat over de energie en kracht die mensen hebben op emotioneel, lichamelijk en mentaal vlak. Factoren zoals slaap, beweging en ontspanning zijn belangrijk, net als roken of het drinken van alcohol. Door de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren, help je je werknemers energieker, gemotiveerder en veerkrachtiger te zijn.

5 Tips om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren

Hoewel niet iedere werknemer hetzelfde nodig heeft om zich vitaal te voelen, zijn er in algemene zin wel dingen die je als werkgever kunt doen om de vitaliteit te verbeteren.

1. Stimuleer gezonde keuzes

Een werkomgeving waarin het maken van gezonde keuzes gestimuleerd wordt, is goed voor de vitaliteit. En dat kan op allerlei manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen om altijd vers fruit beschikbaar te hebben, of je werknemers te helpen met het drinken van genoeg water door herbruikbare flessen uit te delen en waterdispensers te installeren.

2. Aandacht voor het mentale vlak

Werk kan soms behoorlijk stressvol zijn. Zorg daarom ook voor ondersteuning op mentaal gebied, bijvoorbeeld door yogalessen of mindfulness cursussen aan te bieden. Naast meer vitaliteit kan dit er ook voor zorgen dat minder werknemers last hebben van klachten die bij een burn-out passen.

3. Een prettige omgeving

Het is een onderwerp dat vaak vergeten wordt als het om vitaliteit gaat, maar een prettige werkomgeving is ontzettend belangrijk. En dan gaat het om allerlei zaken. Het eerste wat misschien in je opkomt is een prettige temperatuur. Maar ook voldoende licht is van belang, net als de luchtkwaliteit, prettig kantoormeubilair en meer. Je kunt altijd je werknemers vragen of ze nog ideeën hebben op dit gebied!

4. Moedig een goede balans aan

De ene werknemer heeft soms wat aansporing nodig, terwijl de ander juist wel wat afgeremd kan worden. Waar het in alle gevallen om gaat, is dat je als werkgever de juiste balans aanmoedigt. Communiceer duidelijk dat je het belangrijk vindt dat je werknemers hun werk goed doen, maar dat het ook niet de bedoeling is dat ze doorslaan en 24/7 aan staan. En misschien verveelt die ene medewerker die steeds aangespoord moet worden zich wel, en wil hij stiekem gewoon andere klussen doen?

5. Stimuleer vitaliteit op kantoor!

Een van de belangrijkste onderwerpen rond vitaliteit is beweging. Ontzettend veel Nederlanders zitten veel te veel, zeker op kantoor. Je kunt beweging bijvoorbeeld stimuleren met een wandel-vergadering, een gezamenlijke lunchwandeling of door elk uur een beweegminuut te houden, waarbij iedereen een minuut lang moet bewegen. Maar zelfs buiten het werk om kun je je werknemers stimuleren om te bewegen, met een mooie bedrijfsfitnessregeling. Want je werknemers helpen gezond en vitaal te zijn, daar wordt iedereen uiteindelijk beter van!

Benieuwd hoe bedrijfsfitness binnen de werkkostenregeling (WKR) werkt? Lees dan onze whitepaper 'Bedrijfsfitness als arbeidsvoorwaarde: alles over de WKR'.

Download whitepaper

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.