Artikel

Gepubliceerd op: 15 september 2022

De invloed van sporten op je zelfvertrouwen

Sporten is fantastisch: je profiteert niet alleen van allerlei fysieke voordelen, tegelijkertijd is het ook goed voor je brein. Maar wist je dat sporten ook invloed heeft op je zelfvertrouwen? In dit artikel lees je hoe dat precies zit. We geven je ook nog wat tips mee die je zelfvertrouwen gegarandeerd een boost geven.

4 manieren waarop sporten je zelfvertrouwen verbetert

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de link tussen sporten en je zelfvertrouwen. We delen graag deze 4 interessante voordelen met je!

Goed in je vel zitten, en het laten zien

Sporten verkleint het risico op bepaalde ziektes, zorgt voor sterke botten en spieren en verkleint het risico op vroegtijdig overlijden. Maar wist je dat regelmatig sporten er ook een groot mentaal voordeel heeft? Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 20 tot 30 minuten bewegen een positieve invloed heeft op je zelfvertrouwen, puur omdat je iets goeds voor jezelf doet!

Gezonder zelfbeeld

Voor veel mensen heeft hoe ze eruitzien direct invloed op het zelfvertrouwen. Vaak is dat helemaal niet nodig, en sporten helpt daarbij. Als je regelmatig sport en gezond en gevarieerd eet, ziet je lichaam er gezonder uit, wordt je conditie beter en vergroot je je zelfvertrouwen. Tips nodig voor eten voor het sporten en eten na het sporten? Kijk dan snel verder. 

Meer is niet altijd beter

Na slechts 30 minuten matig-intensief sporten komen zogenaamde beta-endorfinen vrij in je lichaam. Dit stofje geeft je een goed gevoel en verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol. Bovendien profiteer je langer van deze voordelen als je matig-intensief beweegt, dan wanneer je zeer intensief sport.

Kijk eens buiten je comfortzone

Manieren van bewegen en sporten doen die niet direct in je comfortzone liggen, kunnen je juist extra zelfvertrouwen geven. Aan de ene kant omdat je de spanning van iets nieuws doet, overwint. En aan de andere kant kunnen andere sporten je op weer andere manieren helpen. Denk bijvoorbeeld eens aan yoga als je normaal gesproken alleen maar cardio en krachttraining doet, of kijk eens naar een vechtsport als je doorgaans alleen maar op de loopband staat.

Tips die je helpen zelfvertrouwen te krijgen van sporten

In principe is elke vorm van beweging en sporten goed voor je zelfvertrouwen. Maar er zijn een aantal concrete dingen die je kunt doen, om je zelfvertrouwen dankzij sporten nog een extra boost te geven!

  • Maak een realistisch plan, stel concrete en haalbare sportdoelen;
  • Zoek een sportmaatje om samen regelmatig te bewegen, zodat je elkaar kunt helpen;
  • Houd je voortgang bij: het geeft zelfvertrouwen als je aan de cijfers ziet dat je steeds meer kilo’s kunt tillen, langer kunt hardlopen of gewicht verliest;
  • Vier een feestje bij het bereiken van een doel. Bedenk van tevoren hoe je jezelf wilt belonen als je een bepaald doel hebt bereikt, en gá er dan voor!

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.