Oefening

Gepubliceerd op: 01 juni 2023

6 yoga-oefeningen voor op kantoor

Van yoga is bekend dat het veel voordelen met zich mee kan brengen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het integreren van yoga-oefeningen op de werkvloer goed is voor je mentale en fysieke gesteldheid. Een moment van uitzoomen en de focus op jezelf leggen, kan je zelfs helpen beter te presteren. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van yoga op de werkvloer en bespreken we 6 oefeningen die je vanaf je bureaustoel kunt uitvoeren.

De voordelen van yoga op de werkvloer

De tijd om even te bewegen tussen de werkzaamheden door is soms ver te zoeken. Harde deadlines, verwachtingen en werkdruk houden mensen vaak tegen om überhaupt even een lunchwandeling te maken. Laat staan om yoga-oefeningen op de werkvloer te doen. Tijd om deze gedachtegang te heroverwegen. Yoga kent veel voordelen en kan jou juist helpen om productiever te worden! Zo helpt yoga stress te verminderen en kan het je concentratie en focus verbeteren. Doordat yoga-oefeningen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, voel je je energieker. Bovendien kan yoga je houding verbeteren en je flexibiliteit vergroten. Niet verkeerd wanneer je je bedenkt dat langdurig op een bureaustoel zitten stijfheid kan veroorzaken.

Yoga vanaf je bureaustoel

Nu je de voordelen van yoga op kantoor kent, ben je vast nieuwsgierig naar de oefeningen die je kunt doen. Om je in het bijzijn van al je collega’s in de meest ingewikkelde houdingen te wringen gaat misschien wat ver. Daarom bespreken we 6 laagdrempelige yoga-oefeningen die je vanaf je bureaustoel kunt doen.

1. Focus op je ademhaling

Ga rechtop zitten op je stoel en zet je voeten stevig op de grond. Leg je handen losjes in je schoot of op je bovenbenen. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling, waarbij je diep in- en uitademt door je neus. Probeer alle werkzaamheden los te laten en leg je focus volledig op je ademhaling. Dwalen je gedachten af? Wees je hier bewust van en keer rustig terug naar je ademhaling. Houd dit een paar minuten vast.

2. Nek- en schouderstretch

Breng nu langzaam je rechteroor naar je rechterschouder. Leg eventueel je rechterhand zachtjes boven je linkeroor, zonder te trekken aan je hoofd. Houd een paar seconden vast, kom terug naar het midden en herhaal aan de linkerkant. Ga weer terug naar het midden en rol je schouders naar achteren en naar beneden in cirkelvormige bewegingen.

3. Zijwaartse twist

Pak nu met je rechterhand de linkerarmleuning van je stoel vast. Je linkerhand breng je naar de rugleuning. Draai nu op een uitademing naar links en kijk over je linkerschouder. Draai na drie ademhalingen terug naar het midden. Vervolgens draai je naar de andere kant.

4. Vooroverbuiging

Schuif iets naar voren op je stoel en houd je voeten weer stevig op de grond. Adem diep in en buig langzaam naar voren vanuit je heupen tijdens de uitademing. Zorg dat je kin naar je borst wijst en ontspan je nek en schouders. Je bovenlichaam rust nu op je benen en je armen laat je hangen. Blijf een paar ademhalingen in deze positie en kom dan weer langzaam omhoog.

5. Heupopener

Ga op het puntje van je stoel zitten en plaats je rechterenkel op je linkerknie. Houd je rug recht en buig vervolgens naar voren. Leg hierbij je handen losjes op je rechterbeen. Houdt deze houding vijf tot acht ademhalingen aan en wissel dan van been.

6. Cat-Cow

Ga weer rechtop zitten, zonder dat je rug de rugleuning raakt. Zet je voeten weer stevig op de grond en leg je handen op je benen. Lift je borst, rol je schouders weg van je oren en maak een holle rug op een inademing. Breng lengte in je rug. Op de uitademing ga je rustig over naar een bolle rug en breng je jouw kin naar je borst. Volg het ritme van je ademhaling en herhaal de oefening 10 keer.

Zorg dat je alle oefeningen langzaam en voorzichtig uitvoert en doe alleen oefeningen die voor jou comfortabel voelen. Probeer ook eens onze andere workouts voor op de werkvloer, zoals deze 4 oefeningen voor een goede werkhouding.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.