Artikel

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023

Fietsen in het najaar: zo krijg je het voor elkaar

Zodra de eerste zonnestralen in de lente zich aandienen, worden de racefietsen afgestoft en zie je overal wielrenners die zich in het zweet werken. Volgens cijfers van de wielersportbond zijn er zo’n 900.000 wielersporters in Nederland en stappen vooral steeds meer jonge vrouwen op. Aan je conditie werken in het zonnetje is heerlijk, maar hoe zorg je ervoor dat je als wielrenner ook de rest van het jaar in beweging blijft? We delen graag wat tips met je!

Waarom fietsen in de herfst?

Misschien vind jij het prima om alleen te fietsen als het lekker weer is, maar er zijn best wat redenen om ook in het najaar te blijven fietsen. De natuur is in de herfst bijvoorbeeld prachtig om doorheen te fietsen, en ook zullen de meeste wegen wat rustiger zijn dan in de zomer. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat je lekker in beweging blijft en op die manier ook in het najaar aan de beweegrichtlijnen kunt voldoen.

Tips om te blijven sporten in het najaar

Gelukkig zijn er allerlei manieren die het makkelijker maken om ook in de herfst lekker te blijven wielrennen.

Kies de juiste kleding

De temperatuur ligt vaak lager in het najaar, en ook is de kans wat groter dat je tijdens een ritje te maken krijgt met regen. Zorg daarom dat je de juiste fietskleding hebt, zoals een fietsbroek met lange pijpen en een extra ondershirt. Ook is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent, dus kies voor een fietsshirt in een lekker fel kleurtje voor extra veiligheid. Als het echt koud is, zijn handschoenen natuurlijk ook geen overbodige luxe. En zorg ook voor warme voeten!

Lichtjes op je fiets

Het wordt eerder donker in de herfst, en op bewolkte dagen ben je ook overdag minder zichtbaar. Om te zorgen dat je veilig buiten kunt wielrennen in de herfst, is het daarom aan te raden te investeren in goede verlichting op je fiets. Een ouderwetse dynamo is gelukkig allang niet meer nodig, maar let wel op dat je kiest voor lampjes met voldoende lichtopbrengst.

Gravel of MTB

Ben je helemaal verknocht aan je racefiets, dan is deze tip misschien niets voor jou. Maar steeds meer wielrenners kiezen ervoor om in de herfst en winter op een gravelfiets of mountainbike naar buiten te gaan. De banden met meer profiel bieden meer veiligheid bij slecht weer, en bovendien kom je op deze manier ook eens buiten de gebaande (racefiets)paden!

Binnen fietsen

Tot slot nog een tip voor als je het echt niet ziet zitten om in het najaar buiten te fietsen, maar wel in beweging wilt blijven: fiets binnen! En dan hebben we het niet over een ouderwetse hometrainer, maar over een professionele Smart Bike die je krijgt bij een Basic-Fit HOME abonnement. Geen gedoe met extra kleding, fietslampjes en dat soort zaken: gewoon één van de ruim 100 workouts kiezen op de Smart Bike in je woonkamer. Daarnaast is een spinningles bij je favoriete sportschool natuurlijk ook een mooie mogelijkheid om in beweging te blijven. Met een bedrijfsfitnessregeling via je werkgever profiteer je in beide gevallen van een mooie korting.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.