Zo veel water moet je drinken tijdens het sporten | Bedrijfsfitness Nederland

Artikel

Gepubliceerd op: 06 december 2021

Zo veel water moet je drinken tijdens het sporten

Water drinken is gezond, dat weten we allemaal. Maar hoeveel water hebben we eigenlijk nodig en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel lees je waarom water drinken belangrijk is, hoeveel water je moet drinken tijdens het sporten, wat de dagelijkse aangeraden hoeveelheid vocht is en je leest 3 tips om op een makkelijke manier meer water te drinken. Ready? Set. Go!

Zo veel water moet je drinken tijdens het sporten

Waarom water drinken belangrijk is

Voordat je leest hoeveel water je zou moeten drinken, is het belangrijk om te weten waarom water drinken belangrijk is. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen in je lichaam naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Ons lichaam heeft water ook nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden én het versterkt ons afweersysteem. Water is voor het lichaam dus onmisbaar!

Hoeveel water moet je drinken per dag

Voor volwassen en kinderen vanaf 14 jaar is het advies om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Dat staat gelijk aan gemiddeld 8 glazen water per dag. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand. Maar geen stress! Als je op een normale werkdag 8 glazen water drinkt, dan ben je goed bezig!

Door die 8 glazen water per dag te drinken, help je jouw lichaam optimaal te presteren.

  • Je concentratie verbetert omdat je hersenen voldoende gehydrateerd zijn. Wist je dat onze hersenen voor bijna 80% uit water bestaan? Je hersenen hebben water simpelweg hard nodig!
  • Heb je wel eens last van een middagdip? Vergeet dan niet te drinken! Zo voorkom je vermoeidheid en kan je met energie verder knallen op je werk of tijdens je workout.
  • Je hele lichaam heeft water nodig, van je spieren tot je hersenen en van je darmen tot je hart. Genoeg water drinken zorgt ervoor dat je lichaam geen stress ervaart vanwege dehydratie.

Drinken tijdens sporten

Iedereen drinkt meer tijdens het sporten. Je lichaam geeft aan dat het daar behoefte aan heeft. Dat komt omdat je tijdens een workout flink wat vocht verbruikt. Je zweet terwijl je spieren ook vocht nodig hebben om te presteren. Je spieren bestaan namelijk voor driekwart uit water! Wanneer je niet genoeg drinkt, kan je bijvoorbeeld kramp voelen. Kramp ontstaat wanneer je spieren uitgedroogd raken. Bij intensief sporten is het aan te raden om een glas water per kwartier te drinken (125 tot 250 milliliter).

3 tips om meer water te drinken

  1. Vul in de ochtend en de middag een waterfles en zorg dat je die leegdrinkt tijdens dat dagdeel. Zet de fles bijvoorbeeld op je bureau of ergens anders in het zicht.
  2. Er zijn talloze apps om te tracken hoeveel water je drinkt! Zo kan je makkelijk bijhouden hoeveel je drinkt én je kan herinneringen inschakelen in de app.
  3. Voeg eens een munttakje of een schijfje citroen toe voor de afwisseling! Proost!

Op zoek naar meer gezonde inspiratie en sportvoordelen? Schrijf je in voor onze inspiratiemail!

Let's share!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.

We wijzen je op onze privacyverklaring.