Populariteit fitness blijft groeien

Gepubliceerd op 8 oktober 2015

Onderzoek van Fit!vak toont aan dat steeds meer centra het keurmerk Preventiecentrum bieden en daarmee een specifiek aanbod hebben voor mensen met (pre)diabetes, niet-aangeboren hersenletsel en overgewicht. 
Bij Bedrijfsfitness Nederland behoren deze (fysio)centra ook tot de bedrijfsfitnessmogelijkheden! Zo is er naar ieders behoefte een fitnessabonnement met belastingvoordeel te vinden!

Veel meer ouderen vinden weg naar fitnesscentrum

Het aantal vijftigplussers dat fitnesst is de afgelopen jaren fors gestegen. Steeds meer fitnesscentra herkennen deze trend en bieden specifieke lessen en diensten aan, variërend van lichtere yogalessen en fysiofitness tot een goede koffiecorner. Uit een deze week gehouden peiling onder leden van brancheorganisatie Fit!vak blijkt dat 80 procent van hen een lichte of zelfs sterke toename van het aantal oudere sporters zien in hun fitnesscentrum.

Aan de peiling deden 90 fitnessorganisaties mee, die samen meer dan 120.000 consumenten vertegenwoordigen. Fit!vak heeft naar aanleiding van een persvraag van BNR Nieuwsradio deze gegevens verzameld. “In een groot aantal bij ons aangesloten fitnesscentra is het aandeel oudere sporters inmiddels al een derde of zelfs de helft”, weet Fit!vak-directeur Ronald Wouters. Fit!vak is de brancheorganisatie voor bijna 1000 erkende sport- en bewegingscentra. "Het idee dat je alleen als jongere fitnesst, is dus sterk achterhaald. De oudere sporter heeft letterlijk en figuurlijk de toekomst bij ons”, aldus Wouters.

Fitnesscentrum steeds vaker preventiecentrum

Steeds meer fitnesscentra verzetten de bakens. Inmiddels hebben al meer dan 95 fitnesscentra het keurmerk Preventiecentrum en bieden daarmee specifiek aanbod voor mensen met (pre)diabetes, niet-aangeboren hersenletsel en overgewicht. Fysiotherapeuten in eigen dienst of praktijkhoudend in het fitnesscentrum: dat komt steeds vaker voor.

Maar ook jonge en oudere senioren die niets mankeren, vinden steeds beter de weg naar het fitnesscentrum. “Ze komen jaar in jaar uit naar hun vaste groepsles en nemen daarna samen uitgebreid de tijd voor koffie. De persoonlijke begeleiding die ze krijgen en het groepsgevoel: dat maakt dat ze hun sportuurtjes als een warm bad ervaren”, zegt Barry Schreurs, manager van het bij Fit!vak aangesloten SportsWorld Amsterdam. Groepslessen als pilates, yoga, bodyshape en clubvitaal vinden gretig aftrek onder vijftigplussers, maar ook een op maat gemaakt individueel cardio-circuit doet het goed bij deze doelgroep.

Achtergrondinfo: meer bewegen belangrijk voor ouderen

Uit de laatste Rapportage Sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek al dat fitness veruit favoriet is bij wekelijkse deelname aan sport, op afstand gevolgd door hardlopen en zwemmen. Het (maatschappelijk) belang van meer bewegen door ouderen werd onlangs nog wetenschappelijk onderbouwd in het LASA-onderzoek, een langdurig wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit onder ouderen in Amsterdam. Volgens een artikel van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen hierover, zitten en liggen ouderen uit dat onderzoek - met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar - maar liefst 10,3 uur overdag. ”De groep die veel zit, verliest over een periode van drie jaar het meeste gewicht. Vooral in combinatie met te weinig bewegen is dat gewichtsverlies groot. Gewichtsverlies kan positief lijken, maar in deze leeftijdsgroep wordt dat vaak veroorzaakt door verlies aan spiermassa. Spiermassa die nodig is om normale activiteiten van het dagelijks leven uit te kunnen voeren. Voldoende mobiel blijven is daar een voorbeeld van. De veelzitters krijgen echter te maken met een extra grote achteruitgang in mobiliteit; er is meer tijd nodig om op te staan en de loopsnelheid wordt lager. Dit kan betekenen dat deze mensen, eerder dan anderen, niet meer zelfstandig mobiel zijn en zo meer afhankelijk worden van anderen.”

Uit dit onderzoek blijkt verder dat veel zitten leidt tot eerder overlijden. “Mensen die zowel veel zitten als weinig bewegen hebben een 3,5 maal zo grote kans om binnen die periode te overlijden als mensen die zowel weinig zitten als veel bewegen!”, aldus NISB.

Bron: http://fitvak.com/nieuws/359/veel-meer-ouderen-vinden-weg-naar-fitnesscentrum.html